17 mei 2017

Landbouwvisie

Beste lezers,

Mei 2017, twee maanden na de Tweede Kamer verkiezingen, in Den Haag wordt gezocht naar een nieuw kabinet.

Mei 2017, twee maanden na het afscheid van Bart Krol die het stokje mocht overdragen aan Mirjam Maasdam, die nu de CDA portefeuille gaat trekken met naast kantoren en winkel ook landbouw en natuur beleid.

Mei 2017, komt de Startnotitie aan de orde in de commissie Ruimte Groen en Water (RGW) van Provinciale Staten (PS).

Door veel nieuwe ontwikkelingen in de landbouw is het nodig om de bestaande Landbouwvisie te actualiseren. We verwachten in maart 2018 de besluitvorming af te ronden, zodat de geactualiseerde Landbouwvisie onderdeel kan vormen van de Omgevingsvisie, die we in 2019 hopen af te ronden.

Om tot een goede visie te komen willen we in gesprek met organisaties en belanghebbenden, maar ook breder met belangstellenden die hun bijdrage willen leveren.

Voor ons als CDA staat een goede afweging van de belangen voorop, waarbij we ons realiseren dat ondernemers die hun tijd, energie en financiën inzetten om hun bedrijven op te bouwen daarvoor ook de ruimte behoren te krijgen.

We willen daarbij aandacht voor de volgende punten:

1 Informatie, waar spreken we over? Landbouwbedrijven doen aan voedselproductie, maar in hoeverre zijn we zelfvoorzienend of zouden we dat kunnen worden? Kunnen we consument en producent dichter bij elkaar brengen? Over welke sectoren gaat het en wat is de betekenis voor de werkgelegenheid, landschap en infrastructuur.

2 Innovatie, wat zijn de ontwikkelingen en waar houden de voorlopers zich mee bezig, worden die ervaringen goed overgedragen aan andere ondernemers. De landbouw is landelijk koploper als het gaat om opwekking van alternatieve energie met veel windmolens zonnepanelen en vergisting van biomassa, hoe kunnen we nog meer ondernemers overhalen om ook hernieuwbare energie op te wekken en ook zelf te gebruiken.

3 Educatie, goede voorlichting en opleiding voor ondernemers en hun bedrijfsopvolgers bijvoorbeeld via LAMI, maar ook aandacht voor het informeren van onze inwoners en consumenten over wat er gebeurt op de bedrijven. Dat kan via het scholenproject “Boerderij in de Kijker” maar ook via sociale media.

We zien uit naar de maatschappelijke inbreng en zijn benieuwd naar de komende discussies om de Landbouwvisie vorm te geven.

Met vriendelijke groet,

Teus van Oosterom

Statenlid CDA Provincie Utrecht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.