18 april 2016

Leefbaarheid voor alle inwoners

Ik geloof in een stabiele welvaart en comfortabel welzijn voor iedere inwoner en iedere ondernemer in onze provincie. Een jaar geleden sprak ik de ambitie uit om op vier speerpunten het verschil te maken. Hier zet ik mij als Statenlid onverminderd voor in. Het gaat om de volgende vier punten:

Vooruitgang door innovatie
Innovatie zit in de Utrechtse genen. Onze voorouders waren al bezig met innovatie, waardoor Utrecht een handelscentrum en vervoersknooppunt werd. Daarmee legden zij de basis voor onze huidige welvaart. Ik geloof dat innovatie ook nu weer de sleutel is voor vooruitgang. We hebben een daling gezien in de werkgelegenheid, maar ik ben hoopvol over de toekomst. Denk aan innovatieve voorbeelden als Science Park Utrecht, Regio Foodvalley en de Taskforce Innovatie. Stuk voor stuk initiatieven die tot stand kwamen uit samenwerking tussen de overheid, onderwijs en ondernemers. Ik ben ervan overtuigd dat innovatie de toekomst heeft!

Futureproof DNA
Innovatie zit dus in ons DNA, net als doorzettingsvermogen. Hard werken en verbinden zijn kernwaarden die typisch Utrechts zijn. Deze verbindingen zie je onder andere in vervoer, maar ook in menselijke verbinding. Daarom zet ik mij in voor het optimaliseren van onze vervoersstromen, maar zet ik mij ook in voor het menselijk geluk. Dit doe ik onder andere door vanuit de overheid vrijwilligerswerk te stimuleren, de (mantel)zorg te ondersteunen en in te zetten op veiligheid op straat.

Hart voor familiebedrijven
Familiebedrijven zijn van grote waarde voor de gemeenschap. Veelal zijn het stabiele bedrijven die al tientallen jaren goed presteren. Deze bedrijven zijn dus goed voor de economie in onze provincie. Maar nog belangrijker is de grote maatschappelijke functie die deze bedrijven vervullen. Hele dorpen en regio’s draaien op familiebedrijven. Daarom is het belangrijk dat familiebedrijven ruimte krijgen van de overheid. Op landelijk niveau gebeurt dit al op fiscaal gebied. Ik zet mij in Utrecht in voor een laagdrempelig subsidieloket voor familiebedrijven.

Progressief rentmeesterschap
Als ondernemer en vertegenwoordiger van de Utrechtse bevolking wil ik een goede rentmeester zijn. Dat betekent dat we verantwoord omgaan met de middelen die ons zijn toevertrouwd. Of beter nog: dat we ze beter doorgeven dan we ze kregen. Dat betekent dat ik Utrecht 2040 van harte steun in de stappen naar een klimaatneutrale stad. Daarnaast zet ik mij in voor het besparen op onnodige overheidskosten.

Dat is waar ik mij mee bezighoud als Statenlid. Maar bij al deze speerpunten geldt: ‘de mensen eerst’. Ofwel: leefbaarheid voor alle inwoners staat voorop. Ik zal hier toegewijd en vol ambitie voor gaan. Beloofd!

Jan Willem Jansen

Statenlid CDA Provincie Utrecht 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.