Esther de Lange
15 november 2017

Make the world great again!

Het Duitse Bonn is momenteel het toneel van de drieëntwintigste klimaattop. Na het baanbrekende klimaatakkoord van Parijs komen de wereldleiders dit keer bijeen om de uitvoering, en de daarbij horende spelregels, van het twee jaar eerder gesloten akkoord te bespreken. Niet geheel toevallig wordt deze top geleid door eilandstaat Fiji, die als geen ander te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering: denk aan het stijgende zeewater en weersextremen.

Er is sinds het sluiten van het Akkoord van Parijs wel het een en ander veranderd. Was dit klimaatakkoord nog een van de paradepaardjes van Barack Obama, zijn opvolger Trump ziet klimaatverandering als “fake news” en doet er alles aan om onder de verplichtingen van het akkoord uit te komen. Daarmee is de VS inmiddels alleen komen te staan. Zelfs het schurkenregime in Syrië heeft deze week aangegeven het akkoord te willen tekenen. China ziet op zijn beurt zijn kans schoon om het vacuüm dat de VS achterlaat op te vullen. De Chinese leider Xi Jinping noemt zich zelfs “de beschermer van het Parijs-akkoord” en daar waar Trump kolenmijnen heropent, lijkt zelfs China onder Xi’s leiding in rap tempo klaargestoomd te worden voor een duurzame toekomst. 

Maar waar staat Europa eigenlijk? De Europese landen kunnen met opgeheven hoofd aanschuiven bij de onderhandelingstafel. Afgelopen september zei Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse Staat van de Unie al dat Europa de leider in het gevecht tegen klimaatverandering moest worden. “Make the world great again!” zei hij destijds. We zijn hard op weg om deze belofte in te lossen. Onlangs hebben het Europees Parlement en de lidstaten namelijk een akkoord gesloten over de herziening van het Europese systeem voor emissiehandel, ook wel ETS genoemd. Dit systeem is sinds 2005 een van de belangrijkste pijlers van het Europese klimaatbeleid en heeft als doel de uitstoof van broeikasgassen van de industrie- en energiesector in Europa omlaag te brengen door middel van een prijskaartje aan de uitstoot van elke ton CO2. Ik heb 2,5 jaar lang namens mijn fractie mee mogen onderhandelen over dit Europese akkoord. Met het nieuwe akkoord laat Europa ambitie zien om de doelstellingen van Parijs te halen, terwijl we ook oog blijven houden voor de internationale concurrentiepositie van onze industrie ten opzichte van bijvoorbeeld China en de VS. Het doel is uiteraard niet dat de industrie uit Europa verdwijnt, maar wel dat deze de schoonste en slimste ter wereld is - en op deze manier zorgt voor Europese banen én een gezonde omgeving. 

De ambitie van de EU om de doelstellingen van Parijs te halen rijkt verder dan emissierechten voor onze industrie alleen. Een goed voordbeeld hiervan is het zogenoemde “clean mobility package”. In dit nieuwe voorstel wil de Europese Commissie paal en perk stellen aan CO2-uitstoot van voertuigen in Europa. Deze uitstoot moet in 2030 dertig procent omlaag, vergeleken met de situatie in 2021. Ook maak ik mij momenteel sterk voor een verdere verduurzaming van gebouwen. In een voorstel dat recentelijk door de industriecommissie is aangenomen moet het makkelijker worden om zelf energie op te wekken en slim te besparen.

Maar het Akkoord van Parijs kan nog wel zo ambitieus zijn, en de EU kan nog wel zo zijn best doen, maar uiteindelijk komt het ook aan op de uitvoering op regionaal en lokaal niveau. Ons Nederlandse regeerakkoord toont veel ambitie, maar ook de rol van de provincies mag niet onderschat worden. Het is daarom goed om te zien dat het CDA Utrecht zich ook op lokaal niveau sterk maakt voor een duurzame toekomst. Met initiatieven als verduurzaming van schoolgebouwen, een informatieloket over energiebesparing, zonnepanelen op platte daken en het opnemen van indicatoren, worden concrete stappen gezet om de doelstellingen van Parijs te halen. Een sterk staaltje rentmeesterschap! En fijn om zo samen te kunnen werken voor de komende generaties. Alleen samen - de EU, de nationale overheden, de provincies, lokaal en gewoon thuis - zorgen we ervoor dat we straks een wereld hebben die we door kunnen geven. Of om met Juncker’s woorden te spreken: “together we can make the world great again!.

Esther de Lange

Meer informatie over het ETS akkoord: http://estherdelange.nl/reactie-cda-europa-voorlopig-akkoord-emissiehandel/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.