Willem
04 mei 2017

Oproep CDA Senioren verkiezingsprogramma's gemeenteraadsverkiezingen

Het CDA-Seniorenplatform Utrecht zal met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen de plaatselijke afdelingen vragen om in hun verkiezingsprogramma ook aandacht te besteden aan een aantal onderwerpen die juist ook voor Senioren van belang zijn.

Wij denken hierbij aan de uitvoering  van de WMO en dan met name aan de “keukentafelgesprekken”. Daar wordt informatie gevraagd en ook gegeven. Het is van uitermate groot belang dat beide partijen weten dat het juiste is gezegd en ook is begrepen. Weet de gemeente na het gesprek wat de inwoner (de Cliënt) nodig heeft en weet de cliënt wat zij/hij mag verwachten? Is het CDA standpunt aangaande dit onderwerp duidelijk en in het programma duidelijk verwoord? Is er voldoende financiële ruimte voor het oplossen van knelpunten?

Aandacht voor de soms noodzakelijke verbetering van de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor ouderen en minder-validen.

Ook de bereikbaarheid met openbaar vervoer van openbare gebouwen voor ouderen en minder- validen is voor Senioren een belangrijk punt. Bij het veranderen van routes en haltes moet aandacht zijn voor o.a. gezondheidscentra, ziekenhuis, buurthuis en ook de begraafplaats. Veel ouderen hebben er behoefte aan om de laatste rustplaats van een dierbare te bezoeken.

Passende huisvesting voor ouderen moet een permanent aandachtspunt zijn. Zeker in die gemeentes waar nieuwbouw wordt voorbereid.

De toenemende digitalisering van de Overheidsadministratie (gemeente en ook de belastingdienst) is voor vele ouderen een probleem. Er zijn veel ouderen die goed met de computer kunnen werken, maar er is een groot aantal ouderen dat dat helemaal niet kan.

De gemeente dient voor goede Informatieverstrekking te zorgen en mogelijke ondersteuning royaal aan te bieden. Dit kan o.a. door de plaatselijke Stichtingen Welzijn Ouderen hierbij te betrekken en/of hiervoor te faciliteren. Ook samenwerking met plaatselijke ouderenbonden is een goede manier om hulp en informatie te geven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.