Willem
10 mei 2017

Provincie maakt op verzoek CDA regionale arbeidsmarktperspectieven inzichtelijk

De provincie Utrecht gaat een arbeidsmarktdashboard ontwikkelen om de regionale arbeidsmarktperspectieven inzichtelijk te maken. Dat heeft Gedeputeerde Staten aangekondigd in reactie op vragen van het CDA. Het dashboard zal voor de zomer 2017 operationeel zijn voor alle gemeenten in de provincie.

Het CDA heeft aangedrongen op een arbeidsmarktdashboard om de verbinding onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Voor veel jongeren en ouders is het nu vaak onduidelijk wat de regionale arbeidsmarktperspectieven zijn en welke opleidingen daarbij aansluiten. Met name bij het VMBO en het MBO ontstaan problemen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau E,til blijkt dat de meeste leerlingen in de provincie op mbo-niveau een studie kiezen die geen goede toekomstige arbeidsperspectieven heeft en één op de vijf jongeren binnen het mbo heeft daarnaast spijt van de gevolgde opleiding.

CDA Statenlid Ardin Mourik: ‘Dit is een mooie stap om tot een actiegerichte aanpak van onderwijs- arbeidsmarkt te komen. Een provinciale arbeidsmarktdashboard geeft leerlingen en ouders inzicht in de toekomstige arbeidsperspectieven in de provincie Utrecht, waardoor veel bewuster een keuze voor een studie kan worden gemaakt’. 

Klik hier voor de antwoorden op de schriftelijke vragen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.