24 februari 2016

Statenvragen: nieuwe kansen voor financiering MKB met kredietunies

De CDA Statenfractie roept het college via schriftelijke vragen op om de nieuwe kansen die er liggen op het gebied van kredietunies optimaal te benutten. Het CDA ziet namelijk kansen om via kredietunies de vaak moeizame financiering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de provincie Utrecht te stimuleren, nu Kredietunies sinds 1 januari extra ruimte hebben om spaargeld aan te trekken. Kredietunies bemiddelen tussen kredietgevende en kredietnemende ondernemers, en zijn daarmee een laagdrempelig alternatief voor financiering van het MKB. In Utrecht is de Kredietunie Midden-Nederland actief.

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is de wet toezicht kredietunies die sinds 1 januari 2016 van kracht is geworden. Deze wet stelt het MKB in staat om via alternatieve financiering tot € 10 miljoen (spaar)geld aan te trekken, buiten de toezichtregels van de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandsche Bank en de Europese Unie. Omdat dit kansen biedt voor het MKB, hoort het CDA graag van het college op welke manier zij wil gaan zorgen voor het stimuleren van kennisdeling, optimale samenwerking tussen verschillende partijen en het wegnemen van eventuele obstakels. Op deze manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van kredietunies en hoeven initiatiefnemer niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden.

CDA Statenlid Jan Willem Jansen: “Het midden- en kleinbedrijf is de motor van de provincie Utrecht. Hoewel de economie groeit, blijft de financierbaarheid van ons bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (MKB), een groot probleem. Dit terwijl het MKB een voorname drager is van werkgelegenheid en kleinschalige innovatie. We vragen de provincie Utrecht daarom om, in samenwerking met verschillende partijen, de kansen die de wet toezicht kredietunies biedt optimaal te benutten.” 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.