21 december 2024

CDA-fractie HDSR: op zoek naar balans

December staat in het teken van het toeleven naar Kerst, de geboorte van Jezus, en de jaarwisseling. Met name als er meer tijd is voor rust en bezinning, in de kerstvakantie, lukt dit meer. Na de laatste Algemeen Bestuursvergadering van 18 december hebben we hier nog meer ruimte voor. In dit bericht leest u dan ook wat ons heeft beziggehouden bij het waterschap HDSR, wat ons verhaal is en wat we hebben bereikt!

Wateroverlast op meerdere plekken in HDSR-gebied
Na het bericht over wateroverlast in Hollandsche Rading kreeg de CDA-fractie voor Waterschap HDSR ook een melding vanuit de Gemeente Utrechtse Heuvelrug over wateroverlast en de vraag of we mee willen denken over een reactie.

Steeds nattere winters
Na de natte winter en voorjaar van 2023/2024 is de bodem verzadigd door het water. Tot nu toe hebben we ons steeds druk gemaakt over het vasthouden van water vanwege droge zomers, maar het lijkt erop dat we rekening moeten houden met steeds nattere winters.

Op zoek naar balans
Hoe vinden we daar een goede balans in. Want we kennen inmiddels ook de berichten over tekort aan drinkwater. En dat in een waterrijk land als Nederland! Het stelt het waterschap in ieder geval voor nieuwe uitdagingen. In het algemeen bestuur van HDSR hebben we onze zienswijze mogen geven over grondwaterbeleid. De hoogheemraad komt volgend jaar met een beleidsstuk en dat zullen we op CDA-wijze van positief-kritische noten voorzien.

Gezamenlijk probleem, gezamenlijke aanpak
Ondertussen is tijdens een bewonersavond in Hollandsche Rading voorgesteld om in verschillende werkgroepen, bestaande uit inwoners van het dorp, voorstellen voor oplossingen te geven. Hoogheemraad Bert de Groot heeft op verzoek van Annemien van der Veen, onze fractievoorzitter van CDA HDSR, toegezegd in januari 2025 zelf poolshoogte te komen nemen in het gebied.

Dat past bij CDA-kernwaarden
Dat zou echt een hele mooie ontwikkeling zijn als bewoners, landeigenaren en overheden samen zonder tussenkomst van juristen tot een woonbare situatie kunnen komen. Een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar.

Bestuurlijke verantwoordelijkheid Digitale Transformatie

CDA: bestuurlijke motor voor digitale innovatie
Onder leiding van Robin Dorsman, ons Algemeen Bestuurslid, kwam op woensdag 18 december de Klankbordgroep Digitale Transformatie bijeen. Het CDA vindt het van groot belang dat het waterschap verder innoveert, een robuust en toekomstbestendig ICT-landschap neerzet en slim gebruik maakt van data. Bijvoorbeeld om op het juiste moment een riooloverstort in werking te zetten, bediening van een gemaal of relevante meetwaarden uit een rioolwaterzuivering.

Organisatie ontwikkeling
Op aandringen van Robin Dorsman vindt bespreking plaats over de stand van zaken van de Digitale Transformatie. Duidelijk wordt dat de organisatie sinds 2021 grote stappen heeft gezet, mede door gerichte investeringen door extra personeel aan te trekken, waar het CDA destijds als coalitiepartner aan heeft bijgedragen. Ook wordt duidelijk dat er gedegen onderzoeken worden gedaan naar de effectiviteit van IT-systemen en het versterken van de samenwerking met het Waterschapshuis en VNG om een sterke positie in te nemen bij onderhandelingen met IT-leveranciers. Belangrijke, goede ontwikkelingen!

Leren en ontwikkelen voor bestuurders
Mede op advies van de Klankbordgroep wordt in februari 2025 een themabijeenkomst georganiseerd voor het gehele Algemeen Bestuur om meer gevoel, inzicht en bestuurlijke vraagstukken te adresseren over de stand van zaken van de Digitale Transformatie. Daarnaast wordt op verzoek van de Klankbordgroep, die Robin Dorsman voorzit, een korte leergang voor algemeen bestuursleden verzorgd over digitaal leiderschap. Kortom, het CDA draagt daarmee niet alleen bij aan een innovatief waterschap, maar ook aan de ontwikkeling van bestuursleden.

Gezond water: een zaak van iedereen nu en in de toekomst
Het oppervlaktewater in de gemeente Utrecht is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van mensen, en draagt bij aan de biodiversiteit en de leefbaarheid in de stad. De kwaliteit van het water is echter nog niet op orde. Om de kwaliteit te verbeteren heeft het HDSR samen met de stad Utrecht het uitvoeringsplan "Gezond water in stad Utrecht” gelanceerd.

Ambitie is om het water gezonder te maken. Dit wordt bepaald aan de hand van diverse parameters zoals de hoeveelheid algen en kroos, de mate van doorzicht, hoeveelheid zwerfvuil en de aanwezigheid van waterplanten. Om dit te bereiken worden maatregelen genomen zoals het aanleggen van natuurlijke oevers, aanvullend beheer, en het verbeteren van de doorstroming.

Het CDA steunt dit uitvoeringsplan, het draagt op realistische wijze bij aan onze groene ambities. Omdat we een gezonde, toekomstbestendige financiële huishouding van wezenlijk belang vinden, hebben we navraag gedaan naar de effectiviteit en onderbouwing van de geraamde kosten á 7 miljoen gekeken. Mede op basis hiervan kunnen we hiermee instemmen. Wel heeft het CDA, bij monde van ons commissielid Bram Beijer, gevraagd om een realistische planning en draagvlak bij de ingelanden. Gedegen participatie is immers één van onze speerpunten. Dit dient met name gecreëerd te worden door uit te leggen waarom we deze maatregelen nemen.

Oproep
Heeft u ook een vraag over waterveiligheid of waterbeheer? Neem contact op met CDA HDSR Annemien van der Veen of Robin Dorsman.

Wensen u en jullie allen gezegende kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en een voorspoedig 2025!

Met een hartelijke groet,
Annemien van der Veen – Fractievoorzitter
Robin Dorsman – Algemeen Bestuurslid
Bram Beijer – Duo-commissielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.