Willem
20 mei 2020

Van de fractievoorzitter

Beetje bij beetje kunnen we weer ons politieke vak vervullen. Nog steeds vinden alle vergaderingen digitaal plaats en naar verwachting zal dit ook nog even duren. 27 mei hebben wij voor het eerst sinds een aantal maanden de eerste Statenvergadering. Hierbij zal Mirjam afscheid nemen en zal Marlies worden geïnstalleerd als Statenlid en Daphne als commissielid. Wat hadden hier als fractie natuurlijk graag fysiek bij aanwezig willen zijn, maar dat kan helaas niet.

Hoewel Daphne nog niet geïnstalleerd is heeft ze zich wel al in een aantal dossier vastgebeten. Zo heeft ze samen met mij onze inbreng geschreven voor de behandeling van de Economische Visie 2020-2017, lees de inbreng hier.  

Naast de Economische Visie staat ook deze maand weer Stikstof op de agenda. Door het coronavirus zouden we bijna vergeten dat dit momenteel het grootste en meest complexe provinciale onderwerp is. Verderop in de nieuwsbrief leest u de inbreng geschreven door Chris Westerlaken. 

U bent van mij gewend dat ik zoveel als mogelijk op werkbezoek ga en de lokale CDA afdelingen bezoek. Mijn laatste bezoek was echter door corona alweer eind februari in Woerden. Gelukkig heb ik deze maand, uiteraard op 1,5 meter, weer de eerste werkbezoeken gehad. Zo was afgelopen maand op bezoek op de boerderij van de familie Peek in Wilnis om te zien hoe het met agrarische natuur gaat. Bekijk hier de vlog die ik van het bezoek heb gemaakt.

Ook schoof ik afgelopen week digitaal aan bij fractievergadering van CDA Veenendaal. Uiteraard gaat er niets boven fysieke ontmoetingen maar gezien de omstandigheden was dit een prima oplossing.

Verder heeft de Provincie Utrecht vorige week bekend gemaakt dat er een steunpakket van € 6 miljoen komt ter ondersteuning van de culturele sector. Het CDA juicht dit toe. Echter hebben wij ook onze zorgen dat een groot deel van dit steunpakket terecht komt bij de grote culturele instellingen in de steden. Voor het CDA is het van belang dat dit noodfonds goed verspreid terechtkomt en vooral wordt gekeken naar het behoud van werkgelegenheid. In het licht hiervan bezocht ik gisteren het Hotel & Theater Figi in Zeist. De basis van Figi is gelegd in 1850 en sinds 1917 zwaait hier de familie Ruijs de scepter. Een prachtig familiebedrijf alleen zwaar getroffen door de huidige crisis. Zoals uw weet zetten wij ons al jaren in voor familiebedrijven en wat betreft het CDA is het noodfonds bedoeld voor dit soort bedrijven die al jaren voor werkgelegenheid zorgen en een grote bijdrage leveren aan onze maatschappij. Wij trekken hierin samen op met de CDA fractie in Zeist. Bekijk hier de vlog die ik heb gemaakt van mijn bezoek aan Figi. 

Tenslotte nog heugelijk nieuws. Op 13 mei is Rieneke, onze fractiemedewerker, bevallen van een prachtige zoon Gijs! Nogmaals: Van Harte!

Ik wens u een goed en gezond Hemelvaartsweekend,

Derk Boswijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.