13 juni 2022

Van de Gedeputeerde: geen eenvoudige klus

De afgelopen weken zijn voorbijgevlogen. Mijn werk als gedeputeerde voelt al niet meer zo nieuw. Het aantal mensen wat ik voor het eerst tegenkom wordt steeds kleiner. Ik voel me steeds meer thuis in mijn dossiers. Mijn eerste grote stukken zoals de bossenstrategie en stikstofkader heb ik door de Provinciale Staten geloodst.

Maar de klus is niet eenvoudig. Dat wist ik toen ik eraan begon. De afgelopen week heeft dat wel heel duidelijk gemaakt. De brieven van de ministers over de stikstofopgave en de toekomst van de landbouw hebben veel mensen geraakt. Met name de agrariërs in onze provincies. Veel van wat er in staat gaat immers over hun bedrijven, waar ze soms al generaties lang wonen. Waar ze een toekomst zien voor hun kinderen. Waar ze ieder dier en ieder stuk grond kennen.

We hebben ook de verantwoordelijkheid om de aarde door te geven aan onze kinderen. Met natuur die divers is, met schoon water om in te zwemmen, met weilanden waarin weidevogels hun eieren leggen. Want met die natuur gaat het niet goed en die verantwoordelijkheid voelt zwaar.

Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Daar heb ik veel mensen over gehoord: laat weten waar we aan toe zijn; we praten er al zó lang over. Het begin daarvan is gemaakt. En het is een fórse opgave. Ik ga de komende tijd de provincie in. Daar gaan we gesprekken voeren in de gebieden met de mensen die het aangaat. Waarmee we die richtinggevende doelen van het Rijk verder gaan ontwikkelen. Niet vrijblijvend, maar wel in dialoog. 

Ik ben weer de politiek ingegaan omdat ik iets wil doen tegen polarisatie. Dat betekent niet makkelijke verhalen vertellen, waarmee je mensen misschien voor je wint maar de oplossing verder van huis is. Dat betekent wel een eerlijk verhaal vertellen, op zoek gaan naar wat ons bindt en van daaruit naar de oplossing werken. Dan mag het ook schuren en pijn doen. We staan voor een enorme klus om de natuur te redden en te helpen de agrariër de slag naar duurzame en economisch rendabele landbouw te maken. Makkelijk wordt het niet, nodig is het wel. Alleen samen is het mogelijk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.