Waterschappen onderdeel van de vitale infrastructuur van ons land
De CDA-fractie in het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft zich net als alle andere bestuurders van gemeenten en provincies moeten aanpassen aan de bijzondere omstandigheden van de huidige Coronacrisis. Fysiek vergaderen is er niet meer bij en alle vergaderingen, inclusief de besluitvorming - mogelijk gemaakt door de noodwetgeving op dit punt - worden via digitale weg gehouden. Dat geldt ook voor de fractievergaderingen. Het is even lastig, vraagt wat aanpassingsvermogen, maar is ook best leerzaam.
Bij een crisis sta je stil bij wat wezenlijk is en dan realiseer je je dat de “vitale functies” niet de bestuurders zijn, maar de medewerkers die het werk doorgang laten vinden. Medewerkers op de rioolzuiveringen (17 in ons gebied) die zorgen dat het afvalwater uit onze huizen verwerkt blijft worden; medewerkers die de stuwen, gemalen en sluizen bedienen en daarmee zorgen dat er niet te veel, maar ook niet te weinig water in onze polders aanwezig is; medewerkers van ICT die alle verbindingen onderhouden zodat alle installaties bestuurd kunnen worden. Dan is het van belang dat er een crisisorganisatie binnen ons waterschap is die voorbereid is op allerhande vraagstukken. In deze Coronacrisis vooral ook de noodzaak dat op alle vitale plekken gekwalificeerd personeel aanwezig is. Zorg goed voor hen en voorkom dat zij door ziekte uitvallen.
In de pers is veel aandacht voor vitale functies in de ziekenhuizen: artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en leraren en onderwijzers in het onderwijs. Veel bewondering voor alles wat zij doen. Maar in dit stukje wil ik ook hulde brengen aan alle medewerkers met vitale functies van het waterschap, want wat zou het nog veel vervelender zijn tijdens deze “intellectuele lockdown” als de afvoer van onze toiletten niet meer zou functioneren. Hulde-Hulde-Hulde.
CDA-fractie HDSR
Ko Droogers, Karin Sommer- de Vries, Paul Bakker en Bernard de Jong