Zelf wateroverlast voorkomen
Na een zonnige zomer zijn we inmiddels aangekomen in de herfst. Temperaturen zijn behoorlijk omlaag gegaan en neerslag valt in wisselende mate en hevigheid. Dat maakt ons weer extra bewust dat we een natte periode ingaan en droge voeten niet vanzelfsprekend hoeven te zijn. In deze nieuwsbrief staan we hier verder bij stil. Ook is sinds begin september, na het zomerreces, het politieke seizoen weer van start gegaan. Als CDA-fractie in het waterschap HDSR hebben we dit aangegrepen om te reflecteren en vooruit te kijken, waarover verderop uitgebreider verslag.
Wat kun je zelf doen om wateroverlast te voorkomen?
Na een mooie, zonovergoten zomer is de herfst weer begonnen en daarmee wordt ook de aandacht voor wateroverlast weer actueel. Voor de zomervakantie heeft het CDA in het waterschap HDSR diverse artikel 40-vragen gesteld over wateroverlast. In de afgelopen winter is er tot bijna 3 keer meer water gevallen dan normaal, waardoor de bodem verzadigd raakt. Het water kan dan niet meer wegzakken. Gemeente, provincie en waterschap trekken samen op als het gaat om het nemen van maatregelen, maar het is ook goed dat we ons realiseren dat perceeleigenaren ook zelf een verantwoordelijkheid hebben om maatregelen te nemen.
Wat kan je bijvoorbeeld zelf doen? Volgens bouwvoorschriften moeten kelders en de onderkant van het huis waterdicht zijn. Als eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor het op de juiste hoogte houden van de tuinen en de kruipruimtebodem. En je bent verantwoordelijk voor het oplossen van grondwateroverlast op eigen terrein, tenzij een ander aantoonbaar de overlast veroorzaakt. Het is verstandig de tuin zo groen mogelijk te maken, dus tegels eruit. Een regenton helpt om water op te vangen en dit water kan in droge tijden weer gebruikt worden om de planten te besproeien. Verder kun je denken aan het vergroenen van daken. Deze maatregelen helpen overigens ook om in de zomer hittestress tegen te gaan. Op de website van HDSR staan meer tips voor burgers en boeren wat te de doen bij wateroverlast, zie daarvoor: https://www.hdsr.nl/werk/omgaan-wateroverlast.
Reflectiebijeenkomst CDA-fractie zaterdag 14 september
Op zaterdag 14 september kwam de fractie bij elkaar om terug te blikken op het afgelopen half jaar en vooruit te kijken naar waar we verder op willen inzetten. Onder het genot van een fluisterboottocht op de Kromme Rijn bij Rhijnauwen (Utrecht) kwamen we tot de conclusie dat we een ontspannen samenwerking hebben waarbij we elkaar goed aanvullen vanuit onze verschillende achtergronden, ervaringen en expertises. Dat willen we vasthouden.
In het algemeen maken we ons hard dat er duidelijke keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Er zijn immers beperkte middelen en te veel ambities zijn niet realistisch en uitvoerbaar. Inhoudelijk blijven we ons voor de volgende thema’s verder inzetten:
- Woningbouw in relatie tot bodem, bewustwording bij verbonden partijen, zoals ontwikkelaars en lokale overheden, waar wel/niet gebouwd kan worden
- Gezonde, toekomstbestendige bedrijfsvoering, zoals project Sterke Lekdijk
- Medicijnen, waaronder zuivering van afvalwater
- Energie, denk aan visie van het college op energie
Daarnaast hebben we ook onze strategie aangescherpt. Aan de hand van bovenstaande speerpunten gaan we ons verhaal en stellingname in debatten krachtiger neerzetten, blijven we constructief én kritisch, en zullen we nog meer de regie gaan nemen in afstemming met zowel oppositie als coalitie om meer invloed uit te oefenen.
CDA fractie HDSR organiseert bijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen
Op maandagavond 14 oktober organiseert de CDA-fractie van het waterschap HDSR een fractiebijeenkomst waar belangstellenden en betrokkenen van harte voor worden uitgenodigd. Deze avond staat in het teken van zowel verder kennismaken met het waterschap en de fractie alsook om standpunten, ervaringen en verdere inbreng te bespreken. Dit helpt om als CDA, en in het bijzonder de CDA fractie HDSR, in verbinding te blijven staan met onze achterban en inhoudelijke verdieping.
Je bent van harte welkom om erbij te zijn en mee te discussiëren! De bijeenkomst begint om 19:30u met een gerichte eindtijd van 21:30u en is bij fractievoorzitter Annemien van der Veen, adres Achterweteringseweg 13 in Maartensdijk. In verband met voorbereidingen graag aanmelden bij fractiesecretaris Robin Dorsman, via [email protected].
Vragen of aandachtspunten
Tenslotte: mochten er vragen of aandachtspunten zijn, horen we deze graag! Deze zullen we meenemen naar volgende bijeenkomsten en/of inbrengen bij een commissie- of Algemeen Bestuursvergadering.
Voor nu wensen we u en jullie allen een fijn en goed najaar toe!
Met een hartelijke groet,
Annemien van der Veen – Fractievoorzitter
Robin Dorsman – Algemeen Bestuurslid
Bram Beijer – Duo-commissielid