26 september 2024

Toekomstig plan nodig zodat mens en wolf conflictloos kunnen samenleven

Voor de zomer sprak ik nog de wens uit voor een rustige zomer. Mijn vakantie was pas twee dagen begonnen, toen er een ernstig incident was met een hondje en een wolf op Den Treek. Het werd een onrustige zomer. Bezorgde inwoners, boos soms, angstig en anderen juist blij vanwege de impact van de wolven op de Heuvelrug. 

Wat er in ons provincie gebeurde is nog nooit eerder voorgekomen: een hond die kinderen benadert. Al snel bleek dat de mogelijkheden die wij en gemeenten hebben onvoldoende zijn om op dit moment te zorgen dat we met wolf en mens conflictloos kunnen samenleven. Ik sprak gefrustreerde agrariërs die een deel van hun dieren kwijtraakten, ondernemers die inkomsten misten, ouders die bang waren voor hun kinderen die naar school moeten fietsen door het bos en hondenbezitters die het bos niet meer in durfden. 

Daarom heb ik tijdens mijn vakantie verschillende keren de staatssecretaris verzocht ons te helpen. Ten eerste om te zorgen dat we bij dit soort incidenten eerder moeten kunnen ingrijpen. Ten tweede om te zorgen dat we voor de toekomst een plan hebben. Er moet een oplossing komen voor de lange termijn: onafhankelijke wolvenexperts, aanwijzen van gebieden waar wolven wel en niet mogen leven, hekken die voorkomen dat wolven bij het vee kunnen komen en vooral ook dat mensen weer kunnen genieten van onze prachtige Utrechtse Heuvelrug. Dat kunnen wij niet als provincie, maar alleen samen met het Rijk en Europa. Aan de slag dus!

Mirjam Sterk
Gedeputeerde

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.