Penning van Verdienste voor oud-voorzitter Stichting Sovjet Ereveld Alex Engbers
De penning werd uitgereikt tijdens de afscheidsborrel van Engbers bij café J&D op de Hof in Amersfoort. Deze onderscheiding is een blijk van waardering aan Leusdenaren en niet-Leusdenaren die zich voor de gemeente of plaatselijke gemeenschap hebben ingezet.
BOEKJE
Engbers was chef van de stadsredactie van de Amersfoortse Courant, toen deze krant eind jaren negentig een belangrijke rol speelde bij het op de kaart zetten van Kamp Amersfoort. De vele verhalen die de krant schreef over Kamp Amersfoort werden in 2000 gebundeld in het boekje ‘Herstelde herinnering’. Als gevolg van de inspanningen van de redactie en alle aandacht die ermee werd gecreëerd en de politieke druk die erdoor ontstond, kwam er een stichting die zich inzette voor het behoud van het kamp. Uiteindelijk werd het een door de Rijksoverheid gefinancierd bezoekerscentrum en een museum in Leusden.
Vanaf 1998 zette Alex Engbers zich belangeloos in voor Stichting Sovjet Ereveld, de soldaten, hun familieleden en hun nagedachtenis. (Daarin speelde de latere directeur Remco Reiding als onderzoeker ook een cruciale rol). Engbers deed zijn werk vaak op de achtergrond en altijd onbezoldigd. Van 30 januari 2010 tot 1 oktober 2022, was Engbers voorzitter van Stichting Sovjet Ereveld. Hij was de stille kracht op de achtergrond van de Stichting, die zich steeds meer ging toeleggen op het levend houden van de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers middels allerlei publicaties, herdenkingen, adoptie en projecten.
INSPIRATOR
Engbers gaf leiding aan het bestuur en was klankbord voor directeur Remco Reiding. Maar Alex Engbers was ook inspirator. Zo was hij de bedenker van een belangrijk deel van het concept van de herdenking van Stichting Sovjet Ereveld op 9 april, de dag dat in Leusden 77 Sovjetsoldaten werden gefusilleerd. Hij bedacht het plaatsen van kaarsjes als de zon opkomt, waarmee we licht brengen in de duisternis.
Mede dankzij de initiatieven, inzet en inspiratie van Engbers zijn het Sovjet Ereveld en de 865 oorlogsslachtoffers die op de erebegraafplaats in Leusden een laatste rustplaats hebben gekregen uit de vergetelheid gehaald. Door zijn inspanningen is stichting Sovjet Ereveld uitgegroeid van een eenmanszaakje tot een breed gedragen, groeiende, professioneel functionerende organisatie met twee medewerkers, meer dan vijftig vrijwilligers, meer dan 700 donateurs en een mooi toekomstperspectief. De gemeente zegt hem hiervoor dankbaar te zijn.
(Bron: Foto & tekst De Stad Amersfoort vrijdag 18 november 2022)