Voorzitter,
We dragen allemaal onze eigen ervaring mee. We praten en denken allemaal vanuit onze opvoeding en wat we later hebben bijgeleerd of afgeleerd. Wat ik tijdens mijn uitzendingen naar de Balkan en Afghanistan heb gezien, in die verscheurde gebieden, zal ik nooit vergeten. En uit de grond van mijn hart: oorlog is het ergste wat er is. De burgers in Afghanistan, Bosnië, Syrië, Soedan, Jemen, Gaza, Israël, Libanon, Oekraïne zullen dat beamen. De waarheid en de menselijke waardigheid worden daar dag-in- dag-uit geweld aangedaan.

Hier in Amersfoort leven we al 80 jaar in vrede. We zijn gezegende mensen. We worden hier niet dagelijks beschoten, onze kinderen hebben iedere dag te eten en als we vanavond naar huis gaan, staan onze huizen er nog gewoon. Maar 80 jaar vrede is niet hetzelfde als leven in een paradijs. Ook wij hebben onze crises. Denk maar aan het klimaat, de netcongestie, de woningnood, Ter Apel, eenzaamheid, vergrijzing. Crises waar we allemaal ons hoofd over breken. Voor CDA Amersfoort is de allergrootste opgave waar we ons voor gesteld zien in ons land, in onze stad en dorpen, dat we elkaar vast blijven houden, dat we elkaar iedere dag in de ogen blijven kijken, dat we door onze eigen pijn heen de pijn van de ander blijven voelen.

Dat vraagt vooral om een luisterend oor. Het is prima als je denkt te weten hoe het zit, maar luister ook naar opvattingen die afwijken van de jouwe. Blijf elkaar zien! Onze samenleving is gepolariseerd. De doorgeslagen individualisatie zorgt ervoor dat steeds meer mensen eerst aan “ik” en dan pas aan “wij” denken. En we zien een verhuftering waarbij mensen anderen kleineren, negeren, discrimineren, treiteren en pesten. Het kluitjesvoetbal rondom het eigen gelijk. We zijn het zicht op elkaar, de aandacht voor elkaar, je om elkaar bekommeren te veel kwijtgeraakt. De sociale cohesie staat onder druk, juist in een tijd waarin daarop zo’n enorm beroep wordt gedaan. Hebben we nog respect voor ieders mening? Houden we nog rekening met elkaar? En vanuit ons CDA gedachtengoed: zijn we nog solidair met elkaar?

Want zijn we niet samen verantwoordelijk voor elkaar? En kunnen we er niet samen voor zorgen dat ieder die de grip op zijn leven verloren heeft deze weer terug vindt? Kunnen we de epidemie van eenzaamheid die niet alleen ouderen treft maar ook steeds meer jongeren, een halt toe roepen? Hoe zit het met de mentale gezondheid van onze inwoners? Gezien worden is immers een basisbehoefte van ieder mens. Analoog aan wat de beroemde Franse filosoof Levinas ooit zei: ik ben pas een mens, als de ander me ziet.

Voor CDA Amersfoort is rentmeesterschap een sleutelwoord: rekening houden met de generaties die na ons komen. Voor ons betekent dat, dat we naast de crises het hoofd te bieden, óók dat iedereen zich in deze stad en dorpen thuis voelt. En het betekent ook dat we een financieel gezonde stad willen zijn. Over dat laatste maken we ons best enige zorgen. De begroting is voor de
eerstkomende twee jaren sluitend. We zetten met de voorliggende begroting een enorm bezuinigingsplan in gang, en tegelijkertijd zien we nieuwe uitdagingen voor de jaren daarna opdoemen. Voor nu steunen we de keuzes die het college in samenspraak met onze inwoners en deze raad heeft gemaakt. Voor de jaren na 2026 zullen we misschien een stap extra
moeten zetten. CDA Amersfoort zal de vinger strak aan de pols houden.

En daarbij zeker niet meteen grijpen naar verhoging van de OZB. Amersfoort is binnen de G40 immers al een van de duurste gemeenten als het gaat om de lokale lasten. OZB-stijgingen zijn haast als suiker: we zijn eraan verslaafd en kunnen er geen genoeg van krijgen. Onze stad heeft ook te maken met groeipijnen. Ondermijnende criminaliteit, losgeslagen mensen die er genoegen in scheppen overlast te veroorzaken door agressief in winkelcentra rond te hangen, met veel lawaai in hun auto of op hun motor over de Hogeweg, Bunschoterstraat of ringwegen te scheuren, jongeren die zich tijdens de uitgaansavonden niet weten te gedragen, en ga zo maar. Samen met VVD, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Beter Amersfoort, BPA en D66 dienen we daarom een amendement in om de BOA-capaciteit voor de komende vier jaar uit te breiden en de SUS- capaciteit te continueren.

Voorzitter,
Oorlogen zijn een gruwel. Dat wij in vrede leven is een voorrecht dat we nooit mogen vergeten en dat ons ook een opdracht meegeeft. Laten we in deze raad, in onze stad en dorpen ons best doen om de tegenstellingen niet te veel uit te vergroten, laten we ons juist om elkaar bekommeren, rekening met elkaar houden. Laten we elkaar zien! Als gemeenteraad, in dit huis van de democratie, hebben wij een verantwoordelijkheid naar onze stad. We zijn verplicht het voorbeeld te zijn en ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt. Ongeacht je politieke kleur, je geloof of je afkomst. Want met kluitjesvoetbal rond het eigen gelijk is niemand gediend. Luisterend naar onze inwoners, met hun soms tegengestelde opvattingen en wensen, is het aan ons om in deze zaal het compromis te zoeken. En het goede te doen. Dat verdient onze stad Amersfoort.... “Wij Amersfoort”.

Jan de van der Schueren (fractievoorzitter CDA Amersfoort)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.