Artikel gepubliceerd op het AD.nl waarin ons raadslid Ben van Koningsveld oproept om minder streng te zijn op punten en komma's bij subsidieaanvragen.
500.000 euro voor wijken nog op de plank van de gemeente Amersfoort
Dit jaar blijft naar schatting ruim een half miljoen euro aan subsidie onaangeroerd. Geld dat inwoners van Amersfoort hadden kunnen gebruiken om te investeren in hun wijk.
Het geld komt bovenop de bijna 1,7 miljoen euro aan subsidie die organisatie Indebuurt033 in 2019 mag verdelen aan plannen voor de stad, zo blijkt uit een brief aan de raad.
Er is 300.000 euro gereserveerd voor de inzet van professionele partijen. 60.000 euro gaat naar projecten die de wijken ‘gezonder’ moeten maken. Het overige budget wordt via een sleutel verdeeld over de andere wijken, waarbij wordt gekeken naar inwonersaantal en het aantal huishoudens dat hulp vroeg via de wijkteams in 2017. De grootste hap uit de taart krijgen de wijken Stadskern, Zonnehof, de Koppel en de Kruiskamp. Zij mogen samen voor ruim 145.000 euro aan plannen indienen, 11 procent van de beschikbare subsidie.
509.000 euro
In 2017 bleef er ook drie ton op de plank liggen van het budget voor bewonersprojecten. Hoeveel dit jaar exact niet opgemaakt is, moet nog blijken uit de jaarrekening. Het kan oplopen tot 509.000 euro. Volgens de gemeente kan het overschot betekenen ‘dat er een grens is aan de inzet van inwoners’, maar ook dat de regeling nog onbekend is.
,,Je vraagt je wel af wat er dan met de kritiek van vorig jaar is gedaan”, zegt GroenLinks-raadslid Bram Leeuwenkamp. ,,Vorig jaar werd ook gezegd dat de regeling misschien niet bekend genoeg was. Nu klinkt die kritiek weer. En het bedrag dat blijft liggen, groeit alleen maar.”
Wethouder Menno TigelaarWethouder Menno Tigelaar, maakt zich geen zorgen. Dat er in het eerste jaar geld zou blijven liggen, was volgens hem voorzien, omdat een nieuwe regeling een opstartperiode kent. ‘In 2018 is meer budget besteed dan in 2017. Het doel is niet om al het geld te besteden, het doel is om inwonersinitiatieven te ondersteunen’, schrijft hij. Om de bekendheid van Indebuurt033 en de regeling te vergroten bereiden de gemeente en de organisatie samen voor 2019 een campagne voor.
Raadslid Ben van Koningsveld (CDA) ziet nog een probleem. ,,We hebben vorig jaar al bij de toenmalig wethouder neergelegd dat er te streng gekeken wordt naar de aanvragen. Nu er een andere wethouder zit, gaan we dit zeker weer aankaarten. Dat wil niet zeggen dat elke aanvraag blind goedgekeurd moet worden. Natuurlijk zit er een ondergrens aan kwaliteit, maar op punten en komma’s mag het best iets minder streng. Wat je nu ziet is dat een goed idee voor een project eerst afgekeurd wordt en een jaar later, na aanpassing van de aanvraag, alsnog wordt goedgekeurd. Dan had het dus de eerste keer ook goedgekeurd kunnen worden.”
Volgens wethouder Tigelaar wordt er gewerkt aan het aanvraagproces. ‘Ik verwacht op korte termijn al de eerste verbeteringen.’ Zo onderzoekt Indebuurt033 de mogelijkheid van een papieren aanvraag voor degene die dit niet digitaal kan doen.