Op dinsdag 18 juni heeft de raad bij agendapunt: ‘reactie planMER windenergie van de provincie Utrecht’ besloten om met zeven gemeenten een en dezelfde brief gezamenlijk te ondertekenen als reactie op de oproep van de provincie. Deze ene, zevenmaal ondertekende brief moet door deze werkwijze onveranderd door alle gemeenten - Leusden, Woudenberg, Bunschoten, Soest, Baarn, Eemnes en Amersfoort - worden ondertekend. 

CDA Amersfoort heeft zowel in de commissie als bij het Besluit tevergeefs gepleit voor een staatsrechtelijk gezien zuiverder werkwijze. Laat iedere gemeente, zo stelde het CDA, apart een en dezelfde brief ondertekenen, want als Amersfoort kunnen we alleen beslissen over Amersfoort. ‘Zeven keer dezelfde brief, met een nietje erdoor’, zo luidde ons adagium. 

Inmiddels is de brief geamendeerd door de gemeenteraad in Soest. Leusden staat op het punt ook een amendement toe te voegen. De vier overige gemeenten komen er later over te spreken.

Het college wordt verzocht naar aanleiding van deze ontwikkelingen de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Is de brief aan de provincie nu ook voor Amersfoort geamendeerd? Ergo, is de brief door het amendement veranderd? Zo nee, hebben de handtekeningen van de verschillende gemeenten daardoor een verschillende waarde gekregen? Zo ja, is daarmee ons besluit nog wel rechtsgeldig en staatsrechtelijk juist? 
2. Wat is staatsrechtelijk en juridisch gezien de waarde van een aangenomen besluit als nadien de brief (deels) een andere strekking heeft gekregen?
3. Wat is de waarde van gezamenlijke handtekeningen als ten minste één en waarschijnlijk meerdere gemeenten de brief amenderen? Is het niet noodzakelijk nu alsnog - middels een nieuw besluit de oorspronkelijke brief enkel als Raad van Amersfoort te ondertekenen?
4. De provincie had gevraagd om één brief met zeven handtekeningen. Dat is nu niet meer mogelijk. Wat betekent deze ontwikkeling voor het verzoek van de provincie?
5. Is het college bekend met het spreekwoord ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’? 

Angeliek Noortman CDA Amersfoort

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.