De gemeente Amersfoort heeft medio 2020 het plaatsen en onderhouden van 140 abri’sgegund aan een derde partij omdat het huurcontract van de toenmalige bestaande abri’s was afgelopen. De abri’s zijn door de gemeente Amersfoort aangeschaft voor een periode van 15 jaar inclusief een beheer- en onderhoudsplan tegen vooraf afgestemde prijzen voor abri’s en onderdelen. Daarnaast heeft/had de gemeente Amersfoort ook enkele abri’s in eigen beheer (Zie antwoorden op de schriftelijke vragen CDA 2021-007 van 8 januari 2021) Een rondgang door de gemeente leert dat een fors aantal abri’s geruime tijd vernield- en voorzien zijn van rode afzetlint. Voorbeelden zijn hierbij toegevoegd.

De CDA fractie wil de volgende verhelderende vragen stellen:
a. Deelt het college de opvatting van CDA Amersfoort dat deze vernielde abri’s het aangezicht van Amersfoort schaden?
b. Wij zien graag een totaaloverzicht van de geplaatste abri’s binnen de gemeentegrenzen. Hoeveel is daarvan voor een derde partij en hoeveel heeft de gemeente Amersfoort in eigen bezit?
c. Kunt u aangeven hoeveel abri’s er momenteel vernield zijn?
d. Kunt u aangeven hoeveel van deze vernielde abri’s eigendom gemeente zijn? Welke kostenpost is hiermee gemoeid?
e. Kunt u aangeven wat de afgesproken hersteltijden zijn die met de derde partij contractueel zijn vastgelegd? Graag ook de hersteltijden die de eigen organisatie hanteert.
f. Als vervolg op vraag c; kunt u aangeven of aan de afspraken voldaan wordt? Zo nee, welke redenatie ligt hieraan ten grondslag voor beide partijen?
g. Kunt u aangeven per welke datum deze als voorbeelden meegegeven abri’s hersteld worden?
h. Welke stappen zet de gemeente om dit soort vernielingen in de toekomst te voorkomen?

Arie den Ouden CDA Amersfoort. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.