Recent heeft de CDA Amersfoort kennisgenomen van het Collegebericht 2024-122 Notitie zienswijzen AVU Begrotingswijziging 2024 en notitie zienswijzen ontwerpbegroting. Bijlage 1 bij collegebericht 2024-122 Raadsbrief Zienswijzen OB 2025 en OBW 2024 over de problematiek van illegale lachgasflessen en de impact hiervan op de gemeente.

Deze kwestie heeft niet alleen financiële gevolgen voor de gemeente, maar brengt ook aanzienlijke veiligheidsrisico met zich mee voor het personeel dat betrokken is bij de afvalverwerking. Bovendien worden de kosten uiteindelijk doorberekend aan de inwoners, wat kan leiden tot een verhoging van de afvalstoffenheffing. Het is daarom van cruciaal belang dat er effectieve oplossingen worden gevonden en geïmplementeerd om deze problemen aan te pakken.

CDA Amersfoort heeft daarom de volgende vragen:
1. Wat zijn de financiële consequenties met betrekking tot de afhandeling van lachgascilinders voor de gemeente Amersfoort, gelet de afwijzing van de schadeclaim van € 1,2 miljoen door AVU en het geplande overleg met AVR medio 2024?
2. Welke preventieve maatregelen worden overwogen om de toename van lachgascilinders in het afval en de openbare ruimte te beperken en welke rol spelen daarin de AVU, NVRD, collega-overheidsbedrijven en de private markt?
3. Kan het college een update geven over de huidige stand van zaken en eventuele nieuwe ontwikkelingen sinds de laatste notitie met betrekking tot de schade aan verbrandingsovens veroorzaakt door lachgascilinders?
4. Hoe gaat de gemeente om met de veiligheidsrisico's voor het personeel als gevolg van exploderende lachgascilinders, vooral in het licht van de recente communicatie van AVU en de betrokkenheid bij het Lachgascilinder-dossier’?

Arie den Ouden
CDA Amersfoort

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.