Dinsdag 13 december jl. spraken we een inwoner tijdens het raadspreekuur. De inwoner uitte zijn zorg rondom de kinderopvang in Amersfoort. Hierbij benoemde hij het tekort aan kinderopvang
plekken in Amersfoort. Wat dit met gezinnen doet, omdat ze gedwongen moeten werken vanwege bovengenoemd probleem. Vooral in tijden waarin veel mensen lijden onder de crisis noemt hij dit zorgwekkend.
Naast dat er een tekort is aan werknemers in de kinderopvang, lopen kinderopvangorganisaties ook aan tegen het vinden van geschikte plekken voor kinderopvang. Omdat de locaties voor
kinderopvang aan strenge voorwaarden moeten voldoen, gaan er hoge kosten gepaard bij het geschikt maken van een locatie voor kinderopvang. Een goede locatie voor kinderopvang draagt bij aan het werkplezier van werknemers en de beschikbaarheid van kinderopvang in de wijken.
Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Is het college zich bewust dat er een tekort is aan kinderopvangplekken in Amersfoort en dat mensen hierdoor gedwongen moeten stoppen met werken?
2. Welke verantwoordelijkheid neemt het college om op korte en middellange termijn het grote tekort aan werknemers in de kinderopvang te verminderen?
3. Is het college bekend met de Rotterdamse aanpak op het kinderopvangtekort?
4. Ziet het college de mogelijkheid om in Amersfoort een vergelijkbare aanpak op te zetten?
5. Hoeveel kinderopvangplekken in de gemeente zijn in het zelfde gebouw gehuisvest als een onderwijsinstelling?
6. Wat is de invloed van het college op de plekken van huisvesting van de kinderopvang?
7. Ziet het college dat het tekort aan geschikte locaties voor kinderopvang bijdraagt aan het tekort aan kinderopvangplekken?
8. Ziet het college dat het integreren van kinderopvangplekken bij integrale kindcentra een efficiënte oplossing is voor het creëren van geschikte kinderopvanglocaties?
Rachida Issaoui (PvdA), Freya Sixma (GroenLinks) en David Bruijne (CDA)
Foto credit:ANP geplaatst in het AD.nl artikel Artwin Kreekel 17-11-22