Project Spoorzone
Deze week staat op de agenda van de Gemeenteraad het project Spoorzone. Een van de grootste en meest impactvolle projecten die de komende jaren in onze gemeente gaat plaatsvinden. Het gebied vanaf de Timpe (Rotonde Jan Steenlaan/ Soestdijkseweg Noord) tot het begin van de Rembrandtlaan zal grotendeels herontwikkeld worden. Zie ook onderstaand kaartje. De ambitie van het College is om hier 500 tot 1000 woningen te realiseren, en daarnaast te kijken welke behoefte aan horeca, winkels en kantoorgelegenheid hier is. Ook verplaatsing van het Gemeentehuis is een optie.
Het CDA is voor de ontwikkeling van woningen in dit gebied, maar heeft daarbij wel een aantal nadrukkelijke randvoorwaarden:
- Leefbaarheid van de omliggende wijken. Woningbouw in de Spoorzone mag niet tot onevenredige overlast voor omliggende wijken leiden. Bereikbaarheid, verkeersveiligheid, en voldoende groen zijn voor ons belangrijke randvoorwaarden voor ontwikkeling binnen het Spoorzone gebied. Het aantal te bouwen woningen mag niet ten koste gaan van een veilige en verantwoorde verkeersafwikkeling in een nu al druk gebied. Wat het CDA betreft is de Woonvisie 2018 een belangrijk uitgangspunt; hierin is vastgelegd dat de Gemeente de Bilt tot 2030 ca 1140 woningen extra nodig heeft, waarvan 530 in Bilthoven.
- Maak ruimte voor doorstroming. Wat het CDA betreft is de Spoorzone een ideale locatie om meer doorstroming op de woningmarkt te creeren. Ontwikkel voldoende woningen die aantrekkelijk zijn voor senioren (gelijkvloers, lift, goed geisoleerd, huishoudelijke hulp, etc) zodat er meer doorstroming vanuit de omliggende wijken komt, en juist daar woningen vrij komen voor gezinnen. Ontwikkeling van een zogenaamd knarrenhof in de Spoorzone moedigt het CDA expliciet aan!
- De overheid moet betrouwbaar en daadkrachtig zijn. Bewonersverenigingen en belangengroepen denken en praten al jaren constructief mee over het project en hebben uitgebreide input geleverd, terwijl onduidelijk is hoe hun input wordt meegenomen. Veel projectontwikkelaars willen graag bijdragen aan de woningbouw opgave maar worden al jaren aan het lijntje gehouden. Het CDA vindt dat de Gemeente nu daadkracht en betrouwbaarheid moet tonen. Niet nog meer meningen en input ophalen, maar aan de slag met alle informatie die er al ligt en snel concrete scenarios uitwerken. Op basis daarvan kunnen we verder!
- Aandacht voor begrotingsdiscipline. Het College vraagt in het huidige voorstel ruim E570.000,- aan voor een participatietraject en het ontwikkelen van een integrale visie. Dit bedrag komt bovenop de al eerder uitgeven E220.000,-. Dit bedrag is niet in de begroting opgenomen, waardoor dit College nog voor het verstrijken van de eerste maand van het kalenderjaar de begroting overschrijdt. Wat het CDA betreft is dat onacceptabel. Het bedrag is te hoog, en het is onduidelijk waarom deze post niet is opgenomen in de begroting van 2023.
Komende donderdag gaan wij ons best doen om deze uitgangspunten middels moties en amendementen mee te geven aan het College!