Tegenwind voor windenergie?
Tegenwind voor windenergie?
Afgelopen week heeft de Gemeenteraad gesproken over de mogelijkheid van windenergie in onze gemeente. Het gaat om locatie 67, een plek in de Bilt tegenover het Van der Valk hotel. Volgens het voorstel van het College zouden hier één windmolen van 250 meter hoog of twee van 210 meter hoog kunnen komen.
Het CDA vindt klimaatverandering en de overstap naar duurzame energie heel belangrijk. Toch hebben wij tegen dit voorstel gestemd. Hier leggen we uit waarom.
Onteigening van grond
De grond waar de windmolens zouden moeten komen, is van Utrechts Landschap en een particuliere familie. Beide eigenaren willen de grond niet afstaan voor windmolens. Utrechts Landschap wil de natuur behouden, en de familie verpacht de grond al zeven generaties aan een boer en wil daarmee doorgaan. De enige manier om dan toch windmolens te plaatsen, is door onteigening. Dit is een heel zwaar middel, dat bijna nooit wordt gebruikt. Voor het CDA is dit onbespreekbaar.
Bezwaren van belanghebbenden
Naast de locatie voert het KNMI al meer dan 100 jaar windmetingen uit. Een grote windmolen zou deze metingen verstoren, waardoor alle apparatuur zou moeten verplaatsen. Dit zou volgens het KNMI veel tijd en geld kosten, en de betrouwbaarheid van de metingen verminderen.
Ook het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft bezwaren. De aanvliegroute van hun helikopter zou verstoord worden door de windmolen, waardoor een nieuwe route nodig is. Dit proces kost jaren en is volgens het UMCU ongewenst.
Daarnaast maken natuurbeschermers zich zorgen over het effect van de windmolens op dieren in de omgeving.
Uiterlijk van het landschap
Een ander probleem voor het CDA is het uiterlijk van de windmolens. Omdat de wind op deze plek niet zo sterk is, moeten de molens heel hoog zijn om genoeg energie op te wekken. De molens zouden tot 250 meter hoog zijn, bijna twee keer zo hoog als de Domtoren, en vergelijkbaar met de Eiffeltoren. Zo’n grote windmolen past volgens ons niet in het landschap van onze gemeente.
Hoe nu verder?
Het CDA wil helpen bij het verduurzamen en de klimaatverandering tegengaan. We hebben bijvoorbeeld voor zonnevelden gestemd, willen extra geld voor het elektriciteitsnet en steunen een project voor het gebruik van restwarmte. Maar oplossingen moeten haalbaar zijn, en dat is een windmolen op deze plek niet. Daarom moeten we naar andere mogelijkheden kijken.
In onze regio hebben we met andere gemeenten afspraken gemaakt over duurzame energie (het RES-bod). Wij denken dat er in de provincie betere plekken zijn voor windmolens. Onze gemeente moet dan op andere manieren bijdragen aan de energietransitie, zoals door het verminderen van energieverbruik, het isoleren van huizen en het aanleggen van zonnevelden.
We blijven ons inzetten voor duurzame oplossingen, maar windenergie op deze plek is geen haalbare optie.