29 juni 2024

Adviezen Burgerberaard Energie

Op 18 juni heeft de gemeenteraad van Houten belangrijke stappen gezet richting een energieneutrale toekomst. Het burgerberaad heeft waardevolle ideeën opgeleverd, zoals plannen voor zonnepanelen boven fruitteelt en het verkennen van geothermie. De gemeenteraad heeft nu besloten om een plan op te gaan stellen hoe we met die ideeën in 2040 energieneutraal kunnen zijn.

Het CDA Houten benadrukt het belang van samenwerking met inwoners en lokaal eigendom. We steunen het voorstel van het college om uit te gaan van een overprogrammering van 110% van de doelstelling, om eventuele uitval op te vangen. Het betrekken van jongeren en maatschappelijke initiatieven blijft essentieel.

Teleurgesteld waren we echter in de coalitie die via een amendement van ITH toch de overprogrammering uit het raadsbesluit amendeerden. Daarmee verzwakt de coalitie het doel om in 2040 écht energieneutraal te zijn.

Hoewel er uitdagingen blijven, zoals netcongestie en beperkingen bij nieuwe wind- en zonnevelden, zien we het burgerberaad als een positieve stap. We steunden daarom het raadsvoorstel om samen met de samenleving en experts toe te werken naar een energieneutraal Houten in 2040.

Lees hieronder de volledige bijdrage van Robert Pelleboer.

Voorzitter, collega’s in de Raad, inwoners van Houten,

We staan voor de grote uitdaging om in 2040 energieneutraal te worden. Houten is goed op weg met twee windparken en 100 hectare aan vergunde zonnevelden. Maar hiermee halen we de eindstreep nog niet. Er moet nog flink meer gebeuren om in 2040 echt energieneutraal te zijn.

Als CDA zeggen we al een tijd dat het belangrijk is om dat samen met inwoners te doen. Door altijd uit te gaan van een zo hoog mogelijk percentage lokaal eigendom. Een zonneveld of windmolen die de buurt wat oplevert, is fijn om naar te kijken. Maar als omwonenden niet kunnen meeprofiteren, wordt het een doorn in het oog.

Het is daarom goed dat het college heeft voorgesteld om een burgerberaad te organiseren. Dit heeft ideeën opgeleverd die ons kunnen helpen richting een energieneutraal Houten in 2040. Het burgerberaad heeft plannen gepresenteerd die ons kunnen brengen naar 85% van ons doel, zolang alles precies volgens plan verloopt.

Maar hier liggen nog wel wat uitdagingen. Bijvoorbeeld, het voorstel om zonnepanelen boven fruitteelt te plaatsen vereist dat al onze boeren meewerken en dat het technisch mogelijk is op veel fruitpercelen. Dit is een idee dat verder onderzocht moet worden.

Ook de nieuwe energiebronnen voor warmte zijn nog niet duidelijk. Er is veel potentieel voor duurzame opwekking, maar hoe we dat precies moeten doen, weten we nog niet. Geothermie kan een mogelijke oplossing zijn, maar dit moet eerst uitgebreid worden onderzocht. Tot die tijd blijft ook dit doel onzeker. Of, zoals de heer Honkoop zegt: het blijft nog een beetje koffiedik kijken.

We steunen daarom het voorstel van het college om uit te gaan van een overprogrammering van 110% van de doelstelling. Dit betekent dat er extra plannen moeten worden gemaakt om eventuele uitval op te vangen. We zijn benieuwd naar de nieuwe voorstellen van het college, vooral omdat nieuwe windmolens vooralsnog zijn uitgesloten en van Rijkswege nieuwe zonnevelden vanwege de aanscherpte zonneladder niet realistisch zijn. Dit wordt dus een stevige uitdaging, met daarbij ook nog het probleem dat netcongestie de komende tijd ons ook nog erg in de weg blijft zitten.

Het is belangrijk om de samenleving erbij te blijven betrekken. Daarom steunen we ook de motie om Jong Houten erbij te blijven betrekken. Jongeren zullen het langst last hebben van klimaatverandering en hun stem is belangrijk. Daarnaast zijn maatschappelijke initiatieven echt heel belangrijk. Zij doen al veel werk in het opzetten van nieuwe energieprojecten. We hebben hen ook in onze fractie gesproken. En zij willen ook graag nauw aangehaakt zijn en blijven. Daarom moeten zij ook goed betrokken worden, en steunen we ook de het amendement van ITH, D66 e.c.

Voorzitter, we staan voor stevige uitdagingen. Het burgerberaad is een mooie eerste stap. Laten we vooral zo samen verder optrekken met de samenleving en experts en toewerken naar ons doel: een energieneutraal Houten in 2040.

Stemverklaring: Blij met het burgerberaad en het voorstel, maar teleurgesteld in het verzwakken door de coalitie van de ambitie om in 2040 echt energieneutraal te zijn, echter, je moet het kind niet met het badwater weggooien, waardoor we toch voor dit raadsvoorstel zullen stemmen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.