14 juni 2024

Houten Hub

De Houten Hub

Houten Hub

Raadsvergadering 13-6-2024

Willy Boersma

De locatie voor het plan voor tijdelijke huisvesting voor maatschappelijke organisaties, spoedzoekers en asielzoekers, de Houten Hub, was in de raad van 13 juni het hoofdonderwerp op de agenda. Het is aangenomen met een grote meerderheid. Helaas niet unaniem: ITH heeft tegen gestemd en zegt de participatie helemaal over te willen doen. Dat betekent opnieuw beginnen en daarmee alweer vetraging. SGP stemde verdeeld. Het plan gaat nu voor deze locatie verder uitgewerkt worden samen met betrokkenen. Vervolgens komt het weer naar de raad om te besluiten of dit plan voor deze locatie voldoet aan alle kaders.

Er was een referendumverzoek ingediend over dit raadsvoorstel. De referendumcommissie adviseerde ons dit verzoek af te wijzen. En dat is ook gebeurd.

Mijn bijdrage in het debat over de Houten Hub is het volgende:

De kern van de Houten Hub zit voor ons op drie punten:

- We zien de grote nood bij vluchtelingen. Vanuit solidariteit met de asielzoekers en met andere gemeenten waar nu de opvang overloopt, willen wij daar onze bijdrage aan leveren.

- Het concept van Houten Hub is sterk. De combinatie van opvang van statushouders en kansrijke asielzoekers, met woningen voor Houtense woningzoekenden en een plek voor maatschappelijke organisaties is een win-win-win situatie.

- Last but not least: wij horen de grote zorg over de veiligheid. We hebben van dichtbij gezien hoe zwaar die zorgen wegen. In de buurt van deze plek en breed in Houten doet dit wat mensen. Dat geldt van twee kanten. Want we hebben ook de verhalen gehoord van mensen die hier als statushouder zijn komen wonen en van veel inwoners die graag hun bijdrage willen leveren aan het opvangen van asielzoekers en statushouders.

De Houten Hub past alleen op de locatie in Houten Oost. Het college heeft dat goed onderzocht en wij hebben geen andere oplossingen gezien of gehoord waar voor de combinatie van functies genoeg ruimte is.

Bij buurtbewoners, gebruikers en ondernemers van de Kruisboog zijn grote zorgen over onveiligheid. Die zorgen gaan over wat zij boven hun hoofd voelen hangen. En die zorgen zijn er al langer: we hebben allemaal de ervaringen met overlast en onveilige situaties gehoord.

In Overvecht heeft het AZC Plan Einstein goede ervaringen met het combineren met woningen voor jongeren en met activiteiten ook voor de buurt. Advies van hen is een combinatie te maken en dan zó dat het bij ons past. We vinden dat het concept Houten Hub daarvoor de goede vorm is, juist ook met het oog op de veiligheid.

Het veiligheidsplan zal met u allen als betrokkenen gemaakt worden. Maar dat plan is er nog niet. Wij willen graag dat de huidige overlast nu al wordt aangepakt. Als opmaat naar het veiligheidsplan en met de middelen die er nu zijn. Daarvoor dienen wij een motie in.

Tot slot wil ik graag nog noemen dat we grote zorgvuldigheid verwachten in de verdere uitwerking van dit plan en vooral met vertrouwen in elkaar zodat samen het best mogelijke resultaat bereikt wordt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.