hoogteaccent rond
11 maart 2021

Wonen in een 'hoogte-accent'

Hoe is het om in een ‘hoogte-accent’ in het centrum van Houten te wonen? Is er eenzaamheid? Kan een gemeentelijke instantie bijdragen aan ‘sociale cohesie’? Welke lessen kunnen we nu al meenemen naar de tekentafel, waneer ‘de koers’ vertaald moet worden naar plannen per gebied en per gebouw?

"Het is heel plezierig wonen in een flat. De meeste mensen die ik ken en die van mijn leeftijd zijn hebben het erg naar hun zin. De jongeren die ik spreek trouwens ook. Het is comfortabel, omdat alles gelijkvloers is. Het is veilig. Het uitzicht is mooi. Het is licht. Het is dicht bij de winkels en bij het station. De mensen die op het Rond wonen en niet meer zo uithuizig zijn, genieten ook van de bedrijvigheid die ze zien van uit hun raam. Ik ken niemand hier in de buurt – dus in de toren en op het Rond – die hier niet met plezier hier woont."

We haalden een verhaal op van een mevrouw die nu in de toren op het Rond woont. Zij woont daar – met plezier – op de 7e etage, van de in totaal 12 etages. Natuurlijk ziet ze ook ruimte voor verbetering, om het nog plezieriger te maken. De tips die ze ons meegeeft:

  • Bouw voor senioren geen huurhuizen in de vrije sector, maar als sociale huur.
  • Zorg dat woningen bereikbaar blijven, bijvoorbeeld om iemand die slecht ter been is voor de deur af te zetten. Voor de rest: dring die auto maar terug en maak weinig parkeerplaatsen. Houten Fietsstad!
  • Zorg dat er een goed balkon is, en aan de woonkamer. Je hebt in een appartement natuurlijk geen tuin en dan is zicht op je bloemen op het balkon en een toegankelijk balkon belangrijk.
  • Zorg dat de keuken een oven en magnetron heeft. Een kleine keuken is prima, maar dit is wel nodig.
  • Denk als gemeente mee hoe alle bewoners van hoogbouw mee kunnen doen als ze dat willen. Het lijkt vooral lastig om kinderen te betrekken.

Dit is natuurlijk maar 1 verhaal. Maar het verhaal illustreert niet alleen dat veel mensen met veel plezier wonen in de Houtense toren, maar ook dat de gemeente daarin actief een rol kan spelen. Een prettig verhaal om te onthouden, voor elke plek waar we in de toekomst gaan bouwen voor jongeren en senioren.

Dit is haar verhaal:

“Ik denk niet dat hoogbouw per defenitie tot meer anonimiteit leidt dan laagbouw. Dat hangt van de initiatieven van de bewoners af. Toen ik in een eengezinswoning in de Gaarden woonde, waren daar ook mensen die je nooit zag en die liever op zichzelf bleven dan aansluiting te zoeken in de buurt. Ik ken daar een echtpaar – op leeftijd en slecht ter been – dat het niet lukt om regelmatig buren te zien. En die zich dus erg eenzaam voelen.”

“Heel vaak sta je alleen in de lift. Maar het gebeurt toch ook regelmatig dat je iemand treft waarmee je een praatje maakt. Net als vroeger het praatje over de heg. Je kunt hier volledig anoniem wonen, maar je kunt je ook actief opstellen en contact zoeken.”

“Toen ik hier kwam wonen, 9 jaar geleden, heb ik de bewoners die boven, onder en naast mij woonden op de koffie uitgenodigd. Daar is toen een eetclubje uit ontstaan. Eerst om de beurt bij iemand thuis, later bij het Atelier op het Rond. Dit ook dankzij VanHouten & Co: zij zorgen ervoor dat we eens in de maand voor een zacht prijsje daar konden eten. Onze groep is toen uitgebreid met anderen die op het Rond wonen. Het is een groep van ongeveer 12 mensen. Deze mensen drinken ook eens per maand koffie met elkaar. Helaas zijn er in de loop der jaren verschillende mensen uit deze groep overleden. Tijdens de lock down in het voorjaar heb ik de mensen van de eetclub regelmatig opgebeld en een bloemetje gebracht. Nu mogen ze gelukkig wel wat bezoek ontvangen.”

“Eens per jaar organiseren we met een clubje, samen met VanHouten & Co, de burendag. Dat is steeds een leuk evenement geweest. Een kanttekening die ik wel moet plaatsen is dat het maar mondjesmaat lukte de kinderen hierbij te betrekken. Jammer, want er schijnen zo'n 160 kinderen hier op het Rond te wonen.”

“Een van de bewoners organiseert ook het 'opschonen' van de buurt. Twee keer per jaar. Dan gaan we met een stel mensen afval verzamelen. Materiaal daarvoor krijgen we dan van de gemeente. Dus ja: wij ervaren betrokkenheid van VanHouten & Co!”

“Het probleem hier in de toren is dat er heel veel wisseling is van bewoners. Als er een ouder iemand wegvalt, dat komt daar meestal een jong stel voor terug. Starters dus. Die na een paar jaar een huis kopen, waarna er weer nieuwe jonge mensen in komen wonen. Ik denk dat er elke maand wel een verhuizing is. Daardoor zijn er hier in de flat nog maar twee mensen over waarmee ik regelmatig contact heb. Ik denk dat dit komt doordat het om vrijesectorhuur gaat, en dat de huur erg hoog: momenteel 940 euro per maand, en elk jaar nog eens wordt verhoogd ook. Woningen die even groot zijn en die sociale huur hebben, zijn 300 euro goedkoper. Viveste wil dan tussendoor ook de servicekosten nog wel eens verhogen. Voor alleenstaanden is dat toch wel een probleem. Voor werkende jongeren minder. Dus als ik een tip mag geven: als je voor senioren wilt bouwen, maak daar dan geen vrije sector huur van. De andere woningen op het Rond zijn sociale huur, dat is voor de meeste mensen goed op te brengen.”

“Het is heel plezierig wonen in een flat. De meeste mensen die ik ken en die van mijn leeftijd zijn hebben het erg naar hun zin. De jongeren die ik spreek trouwens ook. Het is comfortabel, omdat alles gelijkvloers is. Het is veilig. Het uitzicht is mooi. Het is licht. Het is dicht bij de winkels en bij het station. De mensen die op het Rond wonen en niet meer zo uithuizig zijn, genieten ook van de bedrijvigheid die ze zien van uit hun raam. Ik ken niemand hier in de buurt – dus in de toren en op het Rond – die hier niet met plezier hier woont.”

“Een tip: zorg dat er een goed balkon is, en aan de woonkamer. Hier in de toren zijn de balkons aan de kant van de slaapkamers. Wij kunnen alleen met mooi weer van ons balkon genieten, terwijl je vanuit de woonkamer ook met minder goed weer, toch de bloempotten kunt zien. Dus dan heb je meer aan het balkon.”

“Volgende tip: senioren kunnen het prima doen met een kleine keuken, maar zorg wel dat er een oven en een magnetron is! Wij hebben hier wel een vijfpits gaststel, maar geen oven en magnetron.”

“Dan wat betreft het parkeren: dring die auto maar terug en maak weinig parkeerplaatsen. Houten Fietsstad! Maar ... zorg wel dat woningen bereikbaar blijven. Hier is dat slecht geregeld. Toen ik hier kwam wonen leefde mijn moeder nog. Zij is 96 geworden. Zij kon hier niet voor de deur worden afgezet. Ook niet door een taxi. Met heel veel moeite heb ik toen een kaart voor haar gekregen van de gemeente. Kosten? 50 euro per jaar. Hiermee kon ze voor de deur worden afgezet.” 

“Heb ik er goed aan gedaan om hierheen te verhuizen? Ik heb het gedaan, omdat ik alleen woonde in een te groot huis. En omdat ik levensbestendig wil wonen. Gelijkvloers, dicht bij voorzieningen en station. En dat bevalt ook goed. Alleen mis ik mijn tuin heel erg. Vooral in de zomer. En zoals ik al zei: een balkon aan de woonkamer zou al heel erg schelen. Dan loop je makkelijker even naar buiten.”

“Succes met de bouwplannen! Ik hoop dat ze snel zullen worden uitgevoerd. Dat is erg nodig.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.