15 oktober 2024

Zorgen om verhuizing Antonius Ziekenhuis

In de gemeenteraadsvergadering van 15 oktober 2024 heeft ons raadslid Willy Boersma namens het CDA mondeling vragen gesteld over de geplande verplaatsing van ziekenhuiszorg van Nieuwegein naar Utrecht door het Sint Antonius Ziekenhuis. De zorgen richten zich vooral op de bereikbaarheid van cruciale zorg, zoals de spoedeisende hulp en de huisartsenpost, waarvan de toekomst onduidelijk is. De wethouder gaf aan dat deze zorgen meegenomen zullen worden in het bestuurlijk overleg, maar benadrukte dat de precieze invulling van de zorg in Nieuwegein nog in 2024 en 2025 zal worden uitgewerkt.

Ook hebben we gevraagd naar de toekomst van de polikliniek in Houten, waar gelukkig laagdrempelige zorg behouden blijft. Toch roept de verschuiving naar digitalisering vragen op over de toegankelijkheid van zorg voor iedereen. Het CDA zal blijven aandringen op een proces, waarin de zorgen van inwoners en raadsleden serieus worden meegenomen, zodat de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg in onze regio en voor Houten gewaarborgd blijven.

Heeft u vragen of zorgen, neem dan contact op met de fractie.

Lees hieronder de gestelde vragen en de reactie van de wethouder.

---

Gisteravond was een bijeenkomst in het Antonius ziekenhuis om de raden van Lekstroom te betrekken bij de toekomstplannen.

Eind 2022 viel het besluit om de ziekenhuiszorg vanaf 2035 grotendeels in Utrecht te concentreren. De komende jaren worden gebruikt om te bepalen welke zorg van Nieuwegein naar Utrecht verschuift, welke zorg met andere zorgverleners worden georganiseerd en welke zorg dichter bij patiënten thuis kan.

Steeds meer zorg verschuift naar ‘buiten de muren’ van het ziekenhuis: steeds meer zorg volgens het principe: zelf, thuis of digitaal als het kan. En het regionaal netwerk van zorgverleners speelt een steeds belangrijkere om de juiste zorg op de juiste plaats te organiseren voor patiënten in de regio.

Het Antonius zegt: “Dit betekent dat we goed moeten onderzoeken welke zorg vanaf 2035 wél in onze ziekenhuislocaties geleverd moet worden. Op basis daarvan kunnen we bepalen
hoeveel en welke (extra) ruimte nodig is in Utrecht en wat nodig is in Nieuwegein. Vervolgens kunnen we (ver)bouwplannen maken en deze gaan realiseren.”

Gisteravond waren we met twee raadsleden (de heer Reeze en ik) aanwezig bij de informatiebijeenkomst voor gemeenteraden op Lekstroom niveau. We hoorden dat 2024 en 2025 gebruikt worden om het programma uit te werken en dat daarna de besluitvorming plaatsvindt.

Het ziekenhuis ziet zich genoodzaakt te concentreren om drie redenen namelijk het kunnen blijven bieden van kwaliteit, de krapte in de zorg en kosten.

Wij hebben de volgende vragen aan de wethouder:

1. Kunt u een toelichting geven over het stadium van de ontwikkelingen  en over de belangrijkste vraagstukken?

De wethouder geeft aan dat het Antonius ziekenhuis heeft toegelicht dat de zorg grotendeels geconcentreerd zal worden in Utrecht. In 2024 en 2025 wordt er gekeken welke zorg in Nieuwegein gehandhaafd blijft en welke zorg mogelijk wordt gedigitaliseerd of verplaatst naar andere locaties. De daadwerkelijke verhuizing van zorg naar Utrecht staat gepland voor 2035.

2. Wat gebeurt er met de locatie van het Antonius in Houten? Verandert daar ook wat?

De wethouder bevestigt dat de polikliniek in Houten gehandhaafd blijft. De laagdrempelige zorg in de regio zal zoveel mogelijk worden voortgezet, hoewel sommige vormen van zorg mogelijk digitaal geleverd zullen worden.

3. De huisartsenpost voor Houten is sinds enkele jaren bij de Spoedeisende Hulp van het Antonius. Wat gaan de veranderingen betekenen voor de plek van de huisartsenpost? Kunt u daar al iets over zeggen?

Hoewel er nog geen concrete plannen zijn gecommuniceerd over de huisartsenpost, zal de bereikbaarheid en spoedzorg een belangrijk aandachtspunt blijven. De wethouder geeft aan dat dit onderwerp in een bestuurlijk overleg besproken zal worden, dat binnenkort plaatsvindt in het gemeentehuis.

4. Er zijn vragen over de bereikbaarheid van het ziekenhuis met name wanneer het om spoedzorg gaat. Hoe wordt daar naar gekeken?

De wethouder erkent de zorgen over de bereikbaarheid en spoedzorg. Dit onderwerp wordt meegenomen in het gesprek dat binnenkort plaatsvindt tussen de gemeente en het ziekenhuis. Daarnaast zal er overleg plaatsvinden binnen het bestuurlijk overleg zorg in Houten.

5. Het programma wordt verder uitgewerkt. Er worden scenario’s ontwikkeld voor wat in Nieuwegein overblijft. Kunt u ons als raad informeren wanneer u daar meer informatie over heeft en ons de gelegenheid geven onze input te geven? Zijn er eerder momenten waarop we input kunnen geven die u als wethouder mee kunt nemen in overleggen?

Het Antonius heeft aangegeven dat een participatieproces wordt gestart, waarbij input van de gemeenteraden wordt meegenomen. Via het e-mailadres [email protected] kan input worden geleverd. Dit proces zal binnenkort van start gaan, zoals toegezegd door het ziekenhuis.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.