18 juli 2024

Bas van Os: Op vakantie in Europa

Vakantietijd in de politiek. Ik was er ook echt aan toe, want naast de gemeenteraad heeft ieder van ons ook tijd nodig voor werk en mantelzorg, opvoeden, trouwen en rouwen en de eigen gezondheid. Voor ons thuis eindigt dit jaar op 23 juli, als ons jongste kind het huis uit gaat (een jaar naar school in het buitenland). Dan gaan we twee weken op vakantie om elkaar in de ogen te kijken. Op de bonnefooi Europa in. Wat is er allemaal gebeurd dit jaar, hoe gaan we het volgend jaar in?

De laatste raadvergadering in Leusden was er ook zo’n schakelmoment. Gaan we uit van het positieve in elkaar? Dan probeer je het goede van burgers, ambtenaren en college nog beter te maken. Dan schenk je vertrouwen en dan neem je samen verantwoordelijkheid voor de besluiten van de gemeenteraad. Dat moet ook wel, want komend jaar moeten we lastige keuzes maken voor 2026. Het Haagse sprookje van goedkoop geld lenen voor grootse ambities is doorgeprikt. Je kunt alleen maar iets veranderen als je er ook de handen, hoofden en harten voor hebt. En nu komt de rekening eraan.

Populisme en polarisatie

Bij lastige keuzes komt het aan op de vraag wat ieder van ons motiveert en hoe we elkaar kunnen aanvullen. Wat ligt er áchter onze mooie praatjes en vrome voornemens? Populisme en polarisatie helpen ons niet verder. De beste beslissingen neem je vanuit het respect voor elkaars waarden. Waarden die we allemaal delen, maar die we wel verschillend wegen. Vaak zit het al in de naam. Bij GroenLinks-PvdA zie je meteen hoe waardevol natuur en solidariteit zijn. Bij de ChristenUnie-SGP zijn dat de christelijke naastenliefde en het gezag van de bijbel. De vrijheid bij de liberalen ervaar ik in twee smaken: D66 staat meer voor individuele keuzevrijheid en de VVD meer voor de vrijheid om te ondernemen. D66 richt zich dan ook meer op onderwijs om betere keuzes te kunnen maken, en de VVD meer op veiligheid en recht om te kunnen ondernemen. Voor lokale partijen is het iets lastiger: vaak zijn die gevormd rondom specifieke issues waarvoor mensen met uiteenlopende waarden willen samenwerken. 

Waarderen van waarden anderen

Waar staan wij voor als CDA, het Christendemocratisch Appèl? Voor ons staat de D voor draagvlak en het appèl voor de verantwoordelijkheid om solidariteit en vrijheid samen te realiseren. Het lijkt misschien wat grijs maar wij staan juist voor het
waarderen van de waarden van anderen. In Europa horen we tot de oprichters van de Europese Volkspartij (EVP) waar ook NSC (behoorlijk bestuur en bestaanszekerheid) en BBB (de kracht van de regio en het buitengebied) bij horen, en sinds 2019 ook de ChristenUnie. Wij zijn dankbaar voor het geloof, de hoop en de liefde die zo veel bijgedragen hebben aan het Europa van vandaag. Je kunt op veel punten heel terechte kritiek hebben, maar ondertussen wil iedereen maar wat graag in Europa wonen. Of op vakantie gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.