Samen tegen eenzaamheid
,,Eenzaamheid is een relatief begrip. Zo kwam ik als arts in een verzorgingshuis bij een mevrouw met geheugenstoornissen. Jaren terug was haar man overleden en zij woonde in een mooi appartement met een terras midden in het bos. Zij weigerde al jaren mee te doen aan de gezamenlijke activiteiten van het huis, zoals de maaltijden. Dagelijks had zij tien - tot twaalf contactmomenten met de zorg. En als ik dan vroeg: ‘hoe gaat het met u?’, was haar steevaste antwoord: ‘ik heb nog geen mens gezien’, verder met een goed gemoed en in voor een grapje. Maar zij beleefde haar eenzaamheid wel degelijk, want al die uren dat er niemand op haar kamer was, was zij zeker eenzaam.”
VERERGERD ,,Eenzaamheid komt vaak voor, vooral bij alleenstaande ouderen met een kwetsbare gezondheid. Ook jongeren en alleenstaande mensen kunnen last hebben van eenzaamheid. De huidige coronamaatregelen hebben deze eenzaamheid verergerd. En het kan leiden tot psychische klachten. Mensen komen niet graag voor hun eenzaamheid uit, maar geven toe dat de leuke dingen van het leven eraf zijn. Uit eten, naar de kerk, naar het theater, samen koffiedrinken, samen zingen, naar de kapper, winkelen zomaar een paar activiteiten die niet meer tot de mogelijkheden behoren.”
PLAN ,,In de gemeente Leusden is bij de start van de huidige coalitie in 2018 een gezamenlijk plan gemaakt tegen eenzaamheid. Samen met vele maatschappelijke partners is er een samenlevingsakkoord gesloten. Helaas zijn deze ambitieuze plannen door de Corona in zwaar weer terecht gekomen. Overleggen zijn moeizaam, heel veel activiteiten zijn stilgevallen en de doelen ten aanzien van eenzaamheid zijn inmiddels onhaalbaar. Betekent het dat er dan niets meer gebeurt? Het tegenovergestelde is waar. Via kerken, bij verenigingen, bij Lariks, bij de huiskamer van Leusden, zijn er activiteiten ontstaan om eenzaamheid te bestrijden, binnen de huidige Coronamaatregelen.”
,,Zo noem ik een paar voorbeelden: Er is een vrijwillige regeling om mensen naar de corona vaccinatielocatie te brengen, er zijn meer vrijwilligers die mensen in eenzaamheid bijstaan. Paulien Flinkerbusch van de KBO Leusden Achterveld vertelde mij dat ze starten met een telefooncirkel en koffie voor twee. Ook is er ontheffing van de avondklok voor mantelzorgers om juist in de donkere eenzame uurtjes de juiste zorg te kunnen bieden.”
,,Eenzaamheid in coronatijd, lijkt op de mevrouw met dementie in mijn voorbeeld. Gebonden door regels, het bang zijn om corona te krijgen maakt dat mensen zich terugtrekken en meer eenzaamheid ervaren zonder het gevoel hieraan iets te kunnen veranderen. Maar mocht u de leuke dingen missen, weet dat er heel veel wel mogelijk is. Lariks of de Huiskamer van Leusden staan u graag te woord om u verder te helpen.”
,,Mocht u hierover iets met mij willen delen, graag.”
Marijke van Eijden, fractievoorzitter CDA, [email protected]