Onderhandelingen in Oudewater
De onderhandelingen voor een coalitie in Oudewater lopen niet zoals afgesproken. Het CDA-Oudewater heeft na de verkiezingen als grootste partij het voortouw genomen. Er was een wens om gezamenlijk op te trekken. Na een week heeft de coalitie van VVD, Onafhankelijke en CU/SPG besloten geen gesprekken nodig te hebben; ze willen met elkaar door.
Leendert Oosterom, lijsttrekker van het CDA, is erg teleurgesteld: “Om als CDA te werken aan betere verhoudingen en een open politiek hebben we alle partijen bij elkaar geroepen. In dat eerste gesprek is samen een proces afgesproken. We stelden met elkaar een informateur aan en hebben samen een opdracht vastgesteld. Bij een tweede gesprek voor een informateur werd ons meegedeeld dat de huidige coalitie een doorstart maakt.”
Het CDA-Oudewater is hierdoor uitgesloten om als grootste partij onderdeel te worden van de coalitie. Het heeft ook niet de ruimte gehad om een raadsakkoord te onderzoeken, wat een groot deel van de raad voor de verkiezingen wilde. In zo`n raadakkoord werken alle partijen mee aan het besturen van de stad en zijn dus alle inwoners in het bestuur vertegenwoordigd. Wel kregen CDA en Progressief Oudewater de gelegenheid vooraf aan te geven welke punten voor hen belangrijk zijn.
“Uiteraard was dat niet de insteek en voelt het een beetje als een doekje voor het bloeden. We gaan zien hoeveel de inbreng van de grootste partij in Oudewater waard is” aldus Oosterom. Verandering in het gedrag van de coalitie heeft het CDA tot nu toe nog niet gezien. Hoewel er vaak wordt uitgesproken dat men meer wil samenwerken, worden we als CDA wederom en zonder goede reden buitenspel gezet.
De onderstaande punten heeft het CDA doorgegeven als inbreng voor het coalitieakkoord. We zijn benieuwd hoe we de punten terug gaan zien. We hebben een selectie gemaakt uit de onderwerpen in ons verkiezingsprogramma maar zetten ons de komende jaren uiteraard voor veel meer zaken in. Voor een uitgebreider overzicht, zie het PDF bestand.
Sociale aspecten.
- Eenzaamheid écht in beeld brengen en aanpakken, aanstellen ouderenadviseur (b.v. vrijwilligers).
- Vorm geven aan een dementievriendelijke gemeente.
- Opstellen armoedebeleid, vooral met oog op kinderen die opgroeien in armoede en verborgen armoede.
- Opstellen compleet volkshuisvestingsbeleid waarbij mensen centraal staan en niet beleggers of grondopbrengst, met alle mogelijke instrumenten.
- Ruimte maken voor thuishuis/knarrenhof/collectief particulier opdrachtgeverschap/ wooncoöperatie.
- Vrijkomende agrarische bebouwing gestructureerd inzetten voor de volkshuisvestingsopgave.
Duurzaamheid.
- Actieplan verduurzaming bedrijven.
- Verduurzaming huurwoningen.
- Betaalbaar voor iedereen.
(Woon)omgeving.
- Investeren in een schone, veilige en hele woonomgeving, biodivers en ecologisch.
- In de beheersplannen verkeersveiligheid, fiets- en wandelvoorzieningen inbouwen.
Bestuur.
- Opstellen van een participatiebeleid voor het betrekken van inwoners.
- Verbeteren financiële positie zonder dat het de inwoners extra geld kost.
- Meer burgerparticipatie door zelfwerkzaamheid, stimuleren right to challenge.
- Raadsbrede afspraken maken op belangrijke thema’s.
- Rekenkamercommissie serieus aan het werk zetten.