Landbouw én natuur

Wij kiezen niet voor landbouw of natuur, maar voor beide. Samen met de boeren werken aan toekomstbestendige boerenfamiliebedrijven. We werken met natuurorganisaties en landschapsbeheerders aan gezonde natuur en meer bomen in onze provincie.

Onze visie

Het CDA wil dat ons landelijke gebied vitaal en toekomstbestendig blijft. Dat vereist leefbare dorpen en steden met voldoende voorzieningen zoals supermarkten, middenstand, scholen en ontmoetingsplaatsen. Een vitaal landelijk gebied betekent dat duurzaam opererende boerenfamilie-bedrijven er zijn en blijven. Zij hebben in onze provincie toekomst als voedselmakers en beheerders van het landschap. Een vitaal landelijk gebied betekent dat de natuur gezond is en er robuuste gebieden zijn waarin plant en dier floreren. 

De agrarische sector in onze provincie bestaat voornamelijk uit boerenfamiliebedrijven en is relatief grondgebonden en extensief. Heel veel boeren zijn al stappen aan het zetten op weg naar een duurzaam en toekomst-bestendig bedrijf. In de komende jaren komen belangrijke uitdagingen op de sector af die om een verdere transitie vragen. Duidelijk moet worden hoe de boer in die verandering zijn brood kan blijven verdienen. Het CDA wil dat de provincie naast de boer gaat staan en een betrouwbare partner vormt. Voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot werken we ook samen met natuurorganisaties, andere uitstoters (bouw, industrie, luchtvaart) en financiële instellingen.

Het Utrechtse landschap bestaat uit grote diversiteit van zowel natuurlijke gebieden als cultuurlandschap. Ons uitgangspunt is dat de mens niet de gehele schepping hoeft te benutten voor economische activiteiten. Er mag ook ruimte zijn voor ruigte die op een andere manier van waarde is voor de bewoners van de aarde en de aarde zelf. Robuuste natuurgebieden zijn nodig om biodiversiteit te laten groeien. Er is een versterking van de natuur nodig.

Wat gaan we doen?

  • De provincie voert in gebiedsprocessen het gesprek met boeren over de toekomst van de sector in ieder gebied. De kennis en kunde van de boeren is belangrijk om tot een gedragen, gebiedsgerichte aanpak te komen.
  • De provincie werkt aan vermindering van de stikstofuitstoot om natuurherstel te realiseren. De wet is hiervoor het kader; draagvlak en samenwerking zijn de manier van werken. We werken zoveel mogelijk vanuit de daadwerkelijke natuurkwaliteit. We maken gebruik van de kennis en kunde van de (op te richten) ecologische autoriteit.
  • De provincie ondersteunt en financiert advies en ondersteuning van boeren die deelnemen aan gebiedsprocessen en bedrijfsvoering veranderen. Hiervoor zetten we plattelandscoaches in.
  • In onze provincie zijn boeren belangrijke beheerders van de natuur en het landschap. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. We werken op basis van langdurige beheercontracten voor natuur- en landschapsbeheer door boeren zodat dit onderdeel is van hun verdienmodel.
  • De provincie werkt de komende jaren intensief samen met natuurbeherende organisaties, de agrarische sector, landgoedeigenaren en maatschappelijke initiatieven om de kwaliteit van de natuur in de provincie te verbeteren. Bij natuurbeheer wordt niet alleen gekeken naar instandhoudingsdoelen, maar ook naar ontwikkeling van flora en fauna op de langere termijn.

Bij de groei van meer bebouwde omgeving moet ook een groen verbindend netwerk verdere invulling krijgen. Bij de aanleg van nieuwe natuur wordt de bossenstrategie met het doel om nieuw bos te realiseren en duizenden bomen te planten gevolgd. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de CO2-opname.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.