Wat Wijksport teweeg brengt
Het CDA gaat samen met de rest van de oppositie – vanwege het proces - met tegenzin akkoord met de nieuwe structuur van Stichting Wijksport. Wethouder Burger die nu trots is op de nieuwe structuur heeft zelf - vanwege falend toezicht - het financiële debacle laten ontstaan. En heeft ook door zijn gedrag het gezag van het oude Stichtingsbestuur ondermijnd. Waardoor nagenoeg alle bestuurders wegliepen. Gelukkig zijn nagenoeg alle sportverenigingen het eens met de nieuwe structuur van Wijksport en willen zich gezamenlijk inzetten om het resterende financiële tekort weg te werken.
Slepend dossier Wijksport is een al jaren slepend dossier. De wethouder ondermijnde het gezag van stichting Wijksport door buiten de stichting om rechtstreeks contacten te leggen met verenigingen. Daarnaast heeft de wethouder onvoldoende financieel toezicht gehouden op stichting Wijksport en heeft hij de gemeenteraad te laat geïnformeerd over de slechte financiële situatie binnen Wijksport. Een dag voor de zomervakantie van 2015 werd de raad door de wethouder geconfronteerd met een financieel gat. Onder druk van een mogelijk faillissement werd de raad min of meer gedwongen om in te stemmen met een gemeentegarantie van 1.4 miljoen. Een motie van treurnis vanuit de oppositie was op dat moment een logisch vervolg.
Nieuwe structuur en extra financiële tegenslagen Goed aan de nieuwe structuur is de vergrote betrokkenheid van de sportverenigingen bij Stichting Wijksport via de voorzitterstafel. Ook is goed dat het bestuur van Wijksport zich meer kan richten op besturen door meer betaalde menskracht voor de uitvoering. Begin dit jaar werd de raad echter geconfronteerd met een structureel moeilijke financiële situatie bij Wijksport en matige vooruitzichten
Convenant niet voor 100% ondertekend Elf van de twaalf sportverenigingen die op Marienhoeve actief zijn hebben het convenant met de gemeente getekend. Zij gaan akkoord met de nieuwe structuur en gaan zich gezamenlijk inzetten om het resterende financiële tekort weg te werken. Ze voelen zich samen verantwoordelijk voor het sportpark en zijn solidair. Teleurstellend is dan ook dat Tennisvereniging Uitwijk niet meedoet. Hierdoor zullen de overige verenigingen zich extra moeten inspannen om het tekort weg te werken. De financiële basis wordt hierdoor nog smaller en daarmee het financiële risico groter.
Verkeerde volgorde in het proces De volgorde in het proces staat de oppositie vooral tegen. De raad werd gedwongen een financiële reddingsactie goed te keuren, terwijl de financiële zaken binnen Wijksport duidelijk niet op orde waren. En er ook nog geen zicht was op de nieuwe structuur. Vandaar dat het CDA - samen met de rest van de oppositie - met de nodige tegenzin akkoord gaat met de nieuwe structuur. De oppositie is overigens erg blij met het verantwoordelijkheidsgevoel van de 11 verenigingen die het convenant wel hebben getekend.