Algemene beschouwing begroting 2022-2026
Begroten in onzekere tijden. Dat is een lastige opgave. Gelukkig is er fors meer geld uit Den Haag gekomen.
Het CDA standpunt over de begroting bespreek ik aan de hand van de volgende invalshoeken:
- Een nieuw sociaal contract
- Een andere bestuurscultuur
- Bouwen, bouwen en verbouwen
- Begroten op een groter overschot
1. Een nieuw sociaal contract
Het vertrouwen in overheden is – mede door de coronacrisis - tot het minimum gedaald. Dat vraagt om extra aandacht. Wat het CDA betreft gaat het om herstel van de rechtstaat. Burgers mogen niet vermorzeld worden door een bureaucratische overheid. De overheid hoort er weer te zijn als schild voor de zwakkeren. Het bestaanszekerheid moet terug komen voor iedereen. De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom. De kracht zit bij de mensen in de samenleving. Hun ideeën, initiatieven en wensen zijn leidend. Het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie zijn daaraan ondersteunend. Het doel is om naast initiatiefnemers te staan, hen de ruimte te geven en te faciliteren. De rol van de gemeente is steeds vaker “Mede mogelijk maken”, in plaats van zelf trekker te zijn en uitvoerder. Daarom is het belangrijk om de kennis en kunde van inwoners, ondernemers en organisaties optimaal in te zetten bij het ontwikkelen van de koers van de gemeente en (nieuwe) beleidsvraagstukken.
Extra investeren in de kwaliteit en kwaliteit van onze ambtelijke organisatie om invulling te geven aan het nieuwe sociale contract kan op steun van het CDA rekenen.
2. Een andere bestuurscultuur
Het CDA ziet graag een andere bestuurscultuur op het gemeentehuis. Waarbij de samenleving en de gemeenteraad wordt betrokken bij het uitwerken van ideeën. Dat een wethouder niet komt met een tot in detail uitgewerkt plan. Maar met ideeën op hoofdlijnen. En de denkkracht en creativiteit van onze bevolking maximaal benut om tot gedragen werkbare en betaalbare plannen te komen.
Dat is geen vanzelfsprekendheid. We zagen als CDA o.a een regenteske houding bij Diftar, de uitbouw t.b.v. het museum in het oude Stadhuis en de tot stand koming van het beleid van de kleine windmolens.
3. Bouwen, bouwen en verbouwen
Het CDA ziet graag meer creativiteit bij het huidige college om snel meer betaalbare woonruimte te realiseren. We hebben veel deskundigheid, ervaring en creativiteit bij onze inwoners en ondernemers. Benut deze. Gelukkig is er aan het eind van deze collegeperiode toch alsnog wat initiatief vanuit het college. Echter wat het CDA betreft to little, to late.
En het gaat niet alleen om het bouwen van nieuwe woningen. Ook het verbouwen van de bestaande woningvoorraad kan leiden tot snel nieuwe betaalbare woningen. Denk aan het splitsen van eensgezinswoningen, villa’s en winkel- en kantoorpanden in appartementen. We willen als CDA extra personele inzet op Wonen.
Onze inwoners - met name jongeren en ouderen – zitten hierop dringend te wachten. En extra woningen zijn voor het behoud van ons voorzieningenniveau cruciaal.
4. Begroten op een groter overschot
Gebleken is dat de kans erg groot is dat we de 3.5 miljoen die we gereserveerd hadden voor de bredeschool De Heul terug moeten betalen omdat de geheven precario toch niet mocht. Wat inhoudt dat de kapitaalslasten voor deze investering in de begroting gevonden moet worden. En daar komen nog andere investeringen bij zoals de verhuizing van de gemeentewerf/milieustraat. Daarom wil het CDA begroten op een groter overschot. Door te bezuinigen op sportcoaches en minder geld uit te geven aan de energietransitie. In lijn met het uitgangspunt: geen extra taken zonder extra knaken.
En nu sluit ik af. Het CDA hoopt dat het college de resterende periode de eerste stappen gaat zetten in het ontwikkelen van een andere bestuurscultuur. En het bouwen en verbouwen verder gaat versnellen. En we wensen het college hierbij veel wijsheid en Gods zegen toe.
Gerard Migchels