12 juli 2024

Investeren in Woerdense wijken en dorpen met afgepakt crimineel vermogen

Woerdense wijken en dorpen die overlast hebben van criminele activiteiten mogen van het CDA Woerden profiteren van inbeslaggenomen goederen en geld. Dat is de essentie van het landelijke project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer) waarvan in februari 2023 in Schiedam de eerste pilot van start is gegaan. In Schiedam is met de opbrengst van de verkoop van een afgepakt crimineel pand in een ander, meer geschikt pand in diezelfde wijk een ontmoetingscentrum voor buurtbewoners en een leer-werkplek voor jongeren ingericht. "De inwoners van de wijk waar een inval is gedaan in bijvoorbeeld een drugspand en waarbij criminele goederen in beslag zijn genomen, mogen best gecompenseerd worden voor overlast in hun wijk", aldus CDA-raadslid Rumo van Aalst. Het CDA wil van burgemeester en wethouders weten of zij voor een dergelijk project ook kansen zien in Woerden en zo ja, of zijn dan bereid zijn om de mogelijkheden hiervoor te verkennen.

Geld of goederen afkomstig uit criminele activiteiten afpakken en de opbrengst weer zichtbaar investeren in de samenleving – liefst in kwetsbare wijken, die veel te lijden hebben gehad van criminaliteit. De opbrengst van in beslaggenomen goederen of geld gaat niet naar de staatskas, maar wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van de wijk of dorp. Dat is de essentie van het landelijke project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer), waarvan in februari 2023 in Schiedam de eerste pilot van start is gegaan. Het project MaHer is bedoeld om ondermijnende criminaliteit hard, realistisch en effectief aan te pakken. Afgepakt geld of afgepakte zaken, zoals die van personen die (de herkomst van) bezit van kostbare zaken niet (fiscaal) kunnen verklaren, krijgen zoveel mogelijk een publieke bestemming, met name in de wijken die het meest lijden onder criminaliteit. De pilot in Schiedam vindt plaats in de wijk De Gorzen, een oude volkswijk uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand dat van criminelen is afgepakt is verkocht. En met de opbrengst van de verkoop wordt in een ander, meer geschikt pand in diezelfde wijk een ontmoetingscentrum voor buurtbewoners en een leer-werkplek voor jongeren ingericht. Naast het bestrijden van georganiseerde criminaliteit en het creëren van sociaaleconomische kansen, maakt dit project ook goed zichtbaar dat misdaad niet loont. Dat MaHer ook echt zo kan werken, bewijzen succesvolle initiatieven in landen als (met name) Italië, Frankrijk en Spanje, waar maatschappelijk herbestemmen in enigerlei vorm al langer wordt toegepast.

Van Aalst (CDA): In de media lezen wij bij regelmaat dat ook in Woerden, met name bij invallen in druggerelateerde panden, criminele goederen, als bijvoorbeeld dure auto's, in beslag worden genomen. De aanwezigheid van dit soort criminaliteit is slecht voor de leefbaarheid in de wijk. Hoe mooi is het dan dat de inbeslaggenomen goederen worden verkocht en van het geld bijvoorbeeld een mooie speeltuin of voetbalkooi in de wijk van de inval wordt aangelegd. Lokaal profiteren van lokale overlast. Ik hoor graag ons college of dat ook in Woerden mogelijk is. In Den Haag zullen nog best wat juridische hobbels genomen moeten worden, maar elders in Europa is het ook mogelijk gemaakt.

Klik hier voor de gestelde vragen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.