08 maart 2023

Column Jan Bessembinders: Woudenberg, de achtertuin van Utrecht

Een kwartier na de start van de bijeenkomst sloeg de vrolijke stemming om: “Ik kom straks met een antwoord op uw vraag.” Daar moest ik het als gemeenteraadslid mee doen. Aan het woord was een ‘onafhankelijk provinciaal adviseur’ die op 16 februari tijdens een informatieavond van de Regio Amersfoort aan gemeenteraadsleden uitleg kwam geven over de jongste ontwikkelingen van Groen Groeit Mee, een plan van de provincie om de ontwikkeling van woningbouw en natuur hand in hand te laten gaan. Kern van zijn betoog: de provincie wil 140.000 woningen realiseren, die woningen komen vooral in Utrecht, Amersfoort en Veenendaal, 500 m2 groen per gerealiseerde woning is gezond, die groene ruimte is er niet in bovengenoemde steden, dus die groene ruimte moet elders gerealiseerd. En dan weet u welke vraag ik stelde: “Hoe voorkom ik dat deze plannen niet uitdraaien op het bekende liedje dat de steden Utrecht en Amersfoort tegen mij zeggen dat mijn dorp hun probleem mag oplossen?” De spreker zei: “Ik kom straks met een antwoord op uw vraag”. Niet dus. Daarom waag ik zelf maar een poging.

Het programma Groen Groeit Mee is een provinciaal plan dat streeft naar 10.000 hectare nieuwe gebieden voor natuur, landschap, water en recreatie. Prima uitgangspunt, want groen in je woonomgeving is voor de meeste mensen prettig en gezond. Tegelijkertijd gaan de steden in onze provincie de komende jaren flink groeien en hebben we ook nog een behoorlijke agrarische sector. En dus moet je keuzes maken; eigenlijk is dit gewoon het probleem waar heel Nederland mee worstelt. Alleen ben ik het niet eens met de oplossing die mij op 16 februari werd voorgeschoteld door de onafhankelijk provinciaal adviseur. Die wil namelijk heel Woudenberg en omstreken op slot zetten, zodat Amersfoort en Utrecht in hun steden kunnen wonen en rond Woudenberg kunnen recreëren. Het gebied rond Woudenberg moet namelijk een zogenaamd uitloopgebied voor de steden worden. Kijk maar naar het gele gebied op het kaartje bij deze column. We kunnen hoog en laag springen, maar als dit plan wordt ingevuld zoals de onafhankelijk adviseur vertelde, blijft er in het ergste geval weinig over van de Woudenbergse ambities op het gebied van wonen, werken en mobiliteit.

Na afloop van de informatiebijeenkomst stelde ik een tweede vraag, waarop ik overigens wél een antwoord kreeg. Ik vroeg of de provincie ook een ander scenario had verzonnen; waarin Utrecht en Amersfoort zélf meer groen realiseren en dus minder extra woningen, zodat dorpen meer ontwikkelingskansen krijgen. Nee, dat scenario hadden ze niet bedacht.

De enthousiaste spreker van 16 februari blijkt werkzaam bij een belangenorganisatie voor natuurontwikkeling. De naam laat ik hier uit respect expres achterwege. Maar zo onafhankelijk is die adviseur dus ook weer niet. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.