27 oktober 2020

CDA Zeist: Algemene beschouwingen 2020

Tekst uitgesproken tijdens de algemene beschouwingen op 27 oktober 2020:

CDA Algemene beschouwingen oktober 2020

Wonen, werken, welzijn

We leven in een ingewikkelde tijd. Iedereen wordt op zijn eigen manier getroffen door het virus; in verdriet, in eenzaamheid, zonder werk of in quarantaine. Hier zijn eigenlijk geen woorden voor te vinden. Dat maakt het houden van algemene beschouwing ook ingewikkeld. We hebben namelijk woorden nodig om onze politieke keuzes te verantwoorden. Maar ondertussen nemen die woorden de noden van mensen niet zomaar weg. Daarom kiest het CDA ervoor om in weinig woorden betekenis te geven aan deze ingewikkelde tijd. Een tijd waarin we nog nadrukkelijker moeten kiezen waar we geld aan uitgeven. In drie woorden zijn onze prioriteiten: wonen, werken, welzijn.

De laatste, welzijn, staat voorop. Het welzijn van onze inwoners staat onder druk. Daarom is het belangrijk dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft; er vinden geen grootschalige bezuinigingen plaats. Het voorstel van het college komt hierin voldoende tegemoet. Wel zien wij graag dat Zeister mantelzorgers geen parkeergeld hoeven te betalen, als zij hun zorg en aandacht aan kwetsbaren geven. Juist nu is dat hard nodig. We vragen het college om te kijken of dit mogelijk is.

Dan: werken. Inwoners verliezen hun baan of eigen bedrijf. De gemeente biedt een vangnet en helpt ook verder bij omscholing. Dat laatste is hard nodig. De zorg staat te springen om extra handen. Graag zien wij een onderzoek tegemoet of en hoe Zeistenaren snel omgeschoold kunnen worden naar sectoren waar tekorten zijn, zoals in de zorg.

Het derde punt: wonen. Ook op dit vlak is Zeist in beweging. Het CDA zou graag meer woningen zien, juist voor die zorgmedewerkers, en andere beroepen die we hard nodig hebben, zoals politieagenten en leraren. Maar ook voor starters en ouderen. Het CDA pleit er voor dat het college sterker regie neemt en procedures niet langer maakt dan nodig. Het van rechtswege laten verlopen van vergunningen of onnodige onrust rondom projecten schaden omwonenden en woningzoekers. Wij steunen het voorstel om te onderzoeken hoe een BIBOP procedure onderdeel uit kan maken van bijvoorbeeld de ruimtelijke ordening. In andere gemeentes is dat gebruikelijk en kost nauwelijks extra tijd. Wij hopen dat de ontwikkeling van de Willem Arnstzhoeve vlot en onder regie van de gemeente verloopt. Wij horen graag hoe het daarmee staat.

Het CDA kiest ervoor om lasten niet verder te verhogen. Iedereen is getroffen door de crisis, niemand willen wij nog zwaarder belasten. Dat betekent wel dat er andere keuzes gemaakt moeten worden.

Het verbaast ons dat de RMN veel meer geld nodig heeft, onder andere voor zogenaamde ‘afvalcoaches’. In veel gemeentes bestaat het maatschappelijke initiatief ‘Schoon belonen’. Een sportvereniging adopteert een wijk en ruimt het zwerfafval daar een jaar lang op. Zij ‘verdienen’ daarmee een vergoeding voor hun eigen club. Zeist ken een sterke samenleving met veel actieve verenigingen. Dit zou hier goed passen. Wij horen graag van het college wat er mogelijk is en wat dat zou kunnen betekenen voor de RMN.   

Het CDA kan zich vinden in deze begroting, die wel ingrijpt, maar geen diepe wonden slaat. De volgende stap maken we samen met een grote groep inwoners. De nog in te stellen ‘inwoners advies commissie’ komt voor lastige dilemma’s te staan. Wij hebben er vertrouwen in dat daar creatieve oplossingen uitkomen. De inwoners die meedenken ontvangen een vergoeding van 750 euro. Wij stellen voor dit uit te keren in Zeister Knopen. Op deze manier komt het ten goede aan de Zeister economie en steunen we onze ondernemers.  

Het CDA wenst iedereen in deze tijd kracht en sterkte toe. We wensen het college succes met het realiseren van deze robuuste en tegelijkertijd solidaire  meerjarenbegroting.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.