27 juni 2024

CDA Zeist Debat bijdrage voor de Kadernota 2025 "Geloof"

Debatbijdrage Kadernota 2025 CDA Zeist uitgesproken door Marcel Fluitman fractievoorzitter op 27 juni 2024.

Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden, toehoorders of geïnteresseerde die dit debat volgen. Voor de kadernota van 2025 heeft het CDA Zeist de volgende titel aan deze bijdrage gegeven: “Geloof”.

Dit komt voort uit het thema van the Passion wat afgelopen jaar in Zeist heeft plaatsgevonden “Ik geloof in jou!”. We mogen terugkijken op een fantastische avond met een zeer aansprekend thema. Hierbij nogmaals dank aan het college en politieke partijen die zich hiervoor hebben ingespannen om Zeist op deze manier op de kaart te zetten en mensen te verbinden.

Als we het over geloof hebben dan komen er een paar kernbegrippen naar voren, denk hierbij aan: Geloof, ongeloof, te goed gelovig, vertrouwen, ongelofelijk, verbinding, gemeenschap en cultuur.  Aan de hand van deze begrippen hebben wij deze kadernota gelezen en nemen wij u hier graag in mee.

Vertrouwen

Het is lastig om in deze tijd vertrouwen te hebben of te houden. Dit is mede ingegeven door de onrust in deze wereld. Maar ook het vertrouwen in bijvoorbeeld het nieuw kabinet of dat we op korte termijn het woning tekort kunnen aanpakken?  Ook de polarisatie viert hoogtij en zijn er zorgen over de gemeentelijke financiën in deze tijd.

Veel gemeentes moeten de zeilen behoorlijk bijzetten. Hebben we nog vertrouwen in elkaar? En kan de samenleving nog terecht bij de lokale politiek en de overheid? Wat doen wij in Zeist om het vertrouwen van de lokale politiek en bestuur te behouden, vraag ik het college?

Als wij als CDA Zeist fractie met de blik van ‘vertrouwen’ kijken naar de voorliggende kadernota dan mogen we best wel trots zijn hoe het ons in Zeist vergaat. In de afgelopen jaren hebben we reeds maatregelen genomen om tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen. Dat is gelukt en voor de aankomende jaren ziet het er goed uit. Zeker als we kijken naar de doorwerking van de mei circulaire. Maar we moeten wel goed de vinger aan de pols houden om deze lijn in de toekomst te bestendigen.
Maar tot op heden geeft dit ons wel vertrouwen, maar we zien graag de reactie van het college over de toekomstige bestendiging?

Ongelofelijk

Het afgelopen jaar heeft het CDA Zeist zich verwonderd over de voortvarendheid waar het college mee aan de slag is gegaan. Denk hierbij aan:

  • de aanpassing van de Oranje Nassaulaan
  • het voorstel inzake de nieuwe verbindingen Den Dolder

en het

  • onderzoek naar de winkelopeningstijden.

Maar na de verwondering binnen de CDA fractie kwam al snel het ongeloof…Kunnen bij deze projecten de inwoners nog wel vertrouwen in een geloofwaardige overheid? Laten we de projecten even onder de loep nemen:

  • Oranje Nassaulaan: bewoners werden geconfronteerd met een uitgewerkt plan wat gepresenteerd werd on de het mom: zo gaat het worden. Gelukkig nog tijdig aan de bel kunnen trekken door het CDA
  • Het voorstel inzake de nieuwe verbindingen Den Dolder: er wordt een variant gepresenteerd zonder enige participatie. Het CDA ziet een webinar niet als participatie maar sec als informatiedeling. Hoe geloofwaardig vindt het college dit?
  • De winkelopeningstijden: Geloof en de zondag openstelling, hoe dicht kunnen thema’s elkaar raken. Opeens werden we als raad geconfronteerd met een commercieel onderzoeksbureau, zonder de toegezegde ruggespraak met de raad. Hoe kan het nou dat er zulke grote kosten worden gemaakt op een ongedekte (VVD) motie? Het is toch ongelofelijk?

Graag een reactie van het college op bovengenoemde punten.

Te goed gelovig?

Er is blijkbaar een verschil van inzicht over wat participatie nou inhoudt. Voor het college lijkt het er op dat inwoners informeren over plannen en uitkomsten b.v. via een webinar of een inloopbijeenkomst een voldoende wijze is van participatie. Het CDA Zeist ziet dit anders: participatie is met de inwoners het gesprek aangaan, samen plannen bespreken, voors en tegens afwegen en zo komen tot een besluit en dit goed uitleggen aan de inwoners. Let wel, participatie is voor het CDA niet je gelijk halen, wel gehoord worden in de zorgen die er zijn zodat deze worden meegewogen in de besluitvorming.

Geloof vraagt ook om inspanning, daarom vraagt het CDA het college of en wat de leerpunten zijn op de genoemde projecten en hoe het college hierop reflecteert?
Dit om het geloof en vertrouwen van de samenleving te behouden. De samenleving heeft het recht om gehoord te worden.

Geloof jij het?

Twee weken geleden is er een avond geweest over recreatie en toerisme (en Retail perspectief). Aan de hand van de vragen van meerdere fracties was te zien dat er toch kritisch wordt gekeken naar de website deopenslotstad.nl. Als CDA Zeist verwachten wij geen wonderen van deze website. Nu staat hiervoor in de kadernota 4x 75K voor gereserveerd. Wat het CDA betreft stellen we een evaluatie voor na 2 jaar. Graag zien wij hierover een reactie van het college met daarbij ook de vraag elke indicatoren het college hieraan wilt stellen?

Geloven in de kracht van de samenleving

Als iets het CDA typeert is het, het erkennen van de kracht van de samenleving. Een belangrijke partner hierin is Meander Omnium. Gebleken is dat er zorgen zijn over een sluitende exploitatie. Dit geldt eveneens voor Kunstenhuis Idea. Zij hebben aangeven een deel van de taakstelling te kunnen vervullen maar niet de gehele taakstelling.  
Zowel Meander Omnium als Kunstenhuis Idea zijn drijvende (en soms stille) krachten in onze samenleving.  Deelt het college de zorg van het CDA Zeist en wat is nodig om deze organisatie het goede werk te laten doen?

Geloven is groeien

Groen is ons goud (of niet NDZ?), maar gaat dit niet voor alles op wat het CDA Zeist betreft. Het CDA Zeist krijgt behoorlijk wat reacties op het maaibeleid van de gemeente. Sommige plekken wel, sommige plekken niet en andere plekken weer half. Wat is nu het beleid?

Als CDA Zeist zijn wij van mening dat de uitvoering van de bijenmotie (let op: Seyst.nu) wel erg doorslaat, soms kan een strak gemaaid perkje ook mooi zijn? Kan het college aangeven wat nu het beleid is?

CDA gelooft in jou!

Als CDA hebben we onze beschouwing op de kadernota opgebouwd met het thema ‘geloof’. Dit naar aanleiding van The Passion, maar dat geldt ook voor ons politieke werk.

Geloof in de samenleving en geloof in collega raadsleden maar dit jaar vooral geloof en grote waardering voor het ambtelijk apparaat. Dit geven wij graag door aan onze gemeentesecretaris (Dhr. Grotens). Dank voor jullie ongelofelijke inzet om Zeist elke dag een stukje mooier te maken! Dit is de reden dat het CDA Zeist maandag zorgt voor iets lekker bij de koffie, dit voor onze toppers van de ambtenarij.

Tot slot danken wij het college. Wij hebben vandaag ons opinie over (politieke) geloof gedeeld. Met een kritisch blik maar in een constructieve houding. We zien een college en bovenal onze ‘nieuwe’ burgemeester voortvarend aan het werk zijn. Dank voor jullie inzet. Wij zien uit naar de beantwoording van de gestelde vragen.

Marcel Fluitman

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.