20 oktober 2024

College van B&W Zeist wil 4.7 miljoen extra investeren in asiel

Bij de begroting van de gemeente Zeist die aankomende dinsdag 22 oktober wordt behandeld in de gemeenteraad zit een voorstel om 4.7 miljoen euro extra te investeren in asiel.

Het CDA Zeist staat voor goede opvang van asielzoekers, zoals dat al jaren in Zeist gebeurt. Hier zijn we trots op. We willen immers een hoopvolle toekomst bieden aan iedereen die op de vlucht is voor oorlog en geweld. Echter, de voornoemde investering roept vragen op.

Onze partij stelt dat het minder kan, zeker in het licht van andere posten op de begroting waar wel op bezuinigd gaat worden. Daarom willen met een kritisch oog kijken naar extra investeringen voor asiel, die bestaan uit o.a. een sport- en cultuurcoach, peuteropvang, leerplichtambtenaar, coördinator sport- en preventieakkoord, veilig zwemmen en een welzijnscoach. Wat is écht nodig en kunnen we middelen efficiënter inzetten?

Wij stellen dan ook voor om de voorgenomen investering eerst grondig te bespreken in een ronde tafel, debat en besluitvorming. Hiermee doen we recht aan de omvang en bieden we inwoners en organisaties de mogelijkheid om mee te spreken.

Daarnaast heeft het CDA Zeist zorgen over de financiering van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), beter bekend als de bed-bad-brood-regeling. Hiermee worden ongedocumenteerden c.q. afgewezen asielzoekers in hun primaire levensbehoeften voorzien. Afgelopen september heeft minister Faber bekend gemaakt deze regeling te willen stoppen.

In 2015 is er unaniem een motie aangenomen, ingediend door toenmalig fractievoorzitter van GroenLinks Laura Hoogstraten, om een regeling te treffen om samen met de Gemeente Utrecht hierop te intensiveren. Het CDA Zeist overweegt een motie in te dienen om de Gemeente Utrecht de komende jaren financieel te ondersteunen, nu het rijk geen middelen hiervoor meer beschikbaar stelt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.