12 december 2018

Europees Parlement doet aanbevelingen voor terrorismebestrijding

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een groot pakket aan aanbevelingen om de grensoverschrijdende aanpak van terrorisme te verbeteren. Met name op het gebied van onderlinge gegevensuitwisseling, het traceren van terrorismefinanciering en het bestrijden van radicalisering. De stemming, die in Straatsburg plaatsvond, volgt toevalligerwijs op de aanslag bij de kerstmarkt in diezelfde stad gisteravond. Vicevoorzitter van de bijzondere Commissie Terrorisme, CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: "Allereerst gaan onze gedachten uit naar de slachtoffers en hun families van de aanslag gisteravond op de kerstmarkt. Van dichtbij zien we hier in Straatsburg hoeveel impact een aanslag heeft."

"De stemming stond vandaag al op de agenda en de aanslag van gisteren heeft ons er helaas weer aan herinnerd dat de dreiging nog altijd aanwezig is. En dat verdere maatregelen noodzakelijk zijn. De afgelopen maanden hebben we veel input van experts en vanuit de samenleving weten samen te brengen tot een pakket aan maatregelen en aanbevelingen. Hoewel er veel stappen zijn gezet in de afgelopen jaren, moet er nog meer gebeuren om terrorisme echt effectief te kunnen bestrijden. Neem bijvoorbeeld het beleid tegen haatpredikers. Elke lidstaat doet daar wel iets mee, maar een Europese zwarte lijst voorkomt dat een prediker de grens oversteekt en daar dezelfde problemen veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor het sluiten van gebedshuizen die radicalisering aanwakkeren, dat moet gewoon in ieder Europees land gebeuren" aldus Lenaers.

De bijzondere commissie werd op 7 juli 2017 ingesteld met de opdracht het antiterrorismebeleid van de Europese Unie en de lidstaten door te lichten. Lenaers: "Bij verschillende aanslagen de afgelopen jaren bleek dat terroristen al ergens in Europa op de radar stonden, maar desondanks toch toe konden slaan. De data die we al verzamelen, moeten we beter gebruiken en bewaren. We verzoeken de Europese Commissie dan ook met klem om met nieuwe dataretentiewetgeving te komen die het oordeel van het hof dit keer wel kan doorstaan.  Het is bespottelijk dat we al jaren geen fatsoenlijk systeem weten op te bouwen zodat politie en justitie toegang krijgen tot de info die ze nodig hebben."

Met een deel van de conclusies is de Europese Commissie inmiddels al aan de slag gegaan "En dat is maar goed ook" vindt Lenaers. "Zeker op het gebied van het moderniseren van Europese datasystemen en het verbeteren van gegevensuitwisseling tussen lidstaten is er geen tijd te verliezen. Deze ingrepen kosten tijd en kunnen niet vroeg genoeg beginnen".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.