De techniek van de meldkamers van 112 loopt achter. De locatie van een beller wordt niet automatisch herkend. In veel landen om ons heen gebeurt dat wel. Waarom dan nog niet in Nederland, wilde CDA Tweede Kamerlid van Toorenburg weten van minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
In landen om ons heen gebruiken de meldkamers AML, een techniek die de locatie van een beller met smartphone automatisch traceert. Maar in Nederland moet een beller na zijn telefoontje eerst nog een sms beantwoorden voordat zijn locatie bekend is. Dat kan in bepaalde noodsituaties te lang duren, aldus Van Toorenburg, bijvoorbeeld bij een auto te water is geraakt.
Volgens minister Grapperhaus wordt in de meldkamers al met een locatiebepalingssysteem gewerkt, het zogenaamde VIL, Verificatie Incident Locatie. Het verschil met AML is dat VIL op basis van een algemene sms-functie een heel breed bereik heeft van alle soorten mobiele telefoons, en niet alleen van Androids, zoals AML dat heeft. Toch is bekend dat AML voordelen heeft ten opzichte van VIL. Daarom wordt er inmiddels al hard aan gewerkt om AML als vervolgstap in te voeren. Maar, aldus Grapperhaus, dus wel met de kanttekening dat het voorlopig slechts bereik heeft op Androids en dus niet op alle telefoons.