Raadsvoorstel 6 - Herijking Zeeuws Deltaplan aanpak discriminatie en Borsels Pamflet Anti Discriminatie 2024 – 2026
De aanpak van discriminatie is nog steeds nodig. Wat het CDA betreft staat dat buiten kijf. Want respect voor mensenrechten is nog steeds niet vanzelfsprekend. Ondanks het feit dat Internationale Verklaringen over Mensenrechten al decennia oud zijn. In onze landelijke politiek is zelfs weer discussie over sommige grondrechten. Daarmee zetten we stappen achteruit in plaats van vooruit.
Het CDA vindt het belangrijk dat er een actueel Zeeuws Deltaplan is om onverkort door te gaan met het tegengaan van discriminatie. En dat onze gemeente daar met het Borsels Pamflet bij aansluit. Want in Borsele willen we een gemeente zijn waarin inwoners mogen zijn wie ze zijn, waarin ze gelijke kansen krijgen om mee te doen in de samenleving, of het nu gaat om opleiding, werk, sport of wat anders. Het Pamflet zet in op concrete acties voor betere omgang met diversiteit en inclusiviteit. En dat is goed want alleen mooie teksten in Verklaringen, Deltaplannen en Pamfletten zijn niet voldoende.
Voorzitter,
Het gaat vooral om hoe we het in de praktijk brengen. Daar zijn in Borsele gelukkig al de nodige voorbeelden van, zoals acties voor bewustwording en trainingen. En als vrouw denk ik ook meteen aan deelname aan de campagne “Orange the World “, en de viering van Internationale Vrouwendag om de gelijke rechten van de vrouw te onderstrepen. En aan de onthulling verleden jaar in Platepolder van het straatnaambordje voor Hilda Verwey-Jonker, die zich inzette voor emancipatie, naast het bordje voor Marga Klompé, de 1e vrouwelijke minister. En, als we nog eens een straatnaam zoeken, dan zou ook de naam van een sterke Zeeuwse vrouw niet misstaan.
Kortom, het voorstel over de strijd tegen discriminatie is goed om verder actief mee aan de slag te gaan.
Raadsvoorstel 8 - zesde begrotingswijziging 2024 - Peter van`t Westeinde
Het is goed om te zien dat de meicirculaire positieve effecten laat zien. Dit geeft het nodige vertrouwen in onze financiële toekomst. Natuurlijk maken we een grote klapper met het dividend van de ZEH en kunnen we daarmee onze reserves aanvullen. Hiermee kunnen we straks mogelijke tegenvallers opvangen, maar moeten we zeker ook kijken of we hier af en toe ad-hoc projecten mee kunnen financieren. Vanuit ZEH kunnen we de komende jaren, gezien de energieprijzen, nog wel het nodige dividend verwachten. Daar moeten we dan ook op inspelen. Al met al mooie ontwikkelingen dus.
Raadsvoorstel 9 - Programmabegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 - Peter van`t Westeinde
Voor ons ligt een mooie sluitende begroting en meerjarenraming op de Borselse maat. En wat CDA-Borsele betreft houden we in de uitvoering de komende jaren de focus op Borsele.
Onze complimenten aan het ambtelijk apparaat, het College en aan onszelf als raad voor dit fraaie vooruitzicht. Een ravijnjaar was ons voorspeld, maar zonder al te veel kunst en vliegwerk en op de Borselse manier ligt er een mooie begroting. Erg goed is het om te horen dat we niet de toegestane 10 % van onze reserves in hoeven te zetten om de begroting sluitend te krijgen.
Uitdagingen zijn er weer voldoende voor 2025, en ook hierbij moeten we ons ook blijven afvragen wat dit gaat betekenen voor onze inwoners.
- Ook in Borsele is de vraag naar woningen nog steeds aanwezig. Platepolder begint mooi vol te lopen en dit betekent dat de 2-de fase aan de orde gaat komen. Daarmee moet ook gewerkt gaan worden aan de ontsluitingsweg richting de Heinkenszandseweg. We hoeven hier niet meer op de Provincie te wachten dus dit kan versneld opgepakt worden. In de meeste van onze kernen heeft de gemeente gronden in haar bezit die ontwikkeld kunnen worden voor woningbouw. Maak deze grondposities ook breder bekend. Er kan bijvoorbeeld zo gestart worden in Hoedekenskerke(die grond is nog niet van de gemeente maar wel onlangs aangeboden), Baarland, Oudelande en Lewedorp. Hiermee vergroot je de kans dan bijvoorbeeld projectontwikkelaars hier op in springen. Als deze ontwikkelaars zelf de plannen maken scheelt dit weer werk voor de gemeente. Verder laten recente ontwikkelingen bij de flexwoningen zien dat er ook mensen tegen nieuwe woningen in hun eigen buurt zijn. Wel het eigen recht op mooi uitzicht maar een ander geen recht op een eigen woning ? Een gevaarlijke ontwikkeling. Dit heeft de flexwoningen al met minimaal een half jaar vertraagd en dat is voor de geïnteresseerden die op een woning wachten erg jammer. We moeten met deze ontwikkelingen rekening houden bij de toekomstige plannen. Dus eerder beginnen om op de geplande tijd uit te komen.
- Wanneer we kijken naar inbreiding komt ons stokpaardje van dorpsvernieuwing weer in beeld. Op verschillende dorpen moeten verpauperde panden of plekken aangepakt worden wat ook weer nieuwe woningen op levert. In enkele voorbeelden zal hiervoor dwang nodig zijn.
- Met betrekking tot woningbouw dringen wij als CDA-Borsele erop aan om ook aandacht te besteden aan de ouderendoelgroep. Wij pleiten ervoor om meer in te zetten op woon/zorg-complexen. Voor een bepaalde groep is langer thuis blijven niet altijd meer een optie en door doorstroming komen bestaande woningen beschikbaar voor een andere doelgroep. Werk hierbij samen met de Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg-sector om breed te kijken naar innovatie in de zorg. Hoe kijkt het College hier naar?
- Met wat er de komende jaren op onze gemeente, en daarmee op onze dorpen, afkomt is een goede relatie over en weer tussen gemeente en dorpsraden van groot belang.
- Voor wat betreft de fietsinfrastructuur in het buitengebied ziet het CDA graag meer inzet op veiligheid. Rekening houdend met het toenemende verkeer is dit van groot belang. Er zij hier reeds legio slimme oplossingen voorhanden maar wij zouden graag zien dat hier, met het waterschap, versneld ingezet wordt op een betere verlichting op de nu donkere fietsroutes in ons buitengebied. Wil het College hiervoor de ruime reserves die we hebben eenmalig aanspreken?
- Voor de vestiging van lokale bedrijven op bedrijventerreinen is de laatste ruimte nagenoeg vergeven. Om nieuwvestiging en verplaatsing mogelijk te laten blijven moet gekeken worden naar nieuwe locaties voor duurzame terreinen. Kan het College hier in de eerste helft van 2025 met een voorstel komen?
- Er zijn gesprekken gestart over de door ons voorgestelde bandbreedte in welstand. Wij horen dat dit stil ligt door het ontbreken van capaciteit. Wij zouden willen voorstellen om dit met ad-hoc financiering uit onze ruime reserves versneld op te pakken met externe capaciteit omdat onze inwoners ook hebben aangegeven dit erg belangrijk te vinden en niet in het minst omdat dit ook een speerpunt is in ons bestuursprogramma. Kunnen we dit in de eerste helft van 2025 afronden zodat we voor de verkiezingen van 2026 ons op nieuwe speerpunten kunnen richten.
- Bij de ontwikkelingen van de grootschalige energietransitie moet ook rekening gehouden worden met onze inwoners. Met de Borselse Voorwaarden hebben we hier natuurlijk een hele mooie stap gemaakt. Alle ontwikkelingen gaan een hoop restwarmte opleveren en dit biedt met de nieuwe Warmtewet veel kansen voor bijvoorbeeld warmtenetten. Dit laatste moet, zeker voor de Sloeranddorpen, een voordeel kunnen opleveren. Denk daarbij aan koppelkansen met de benodigde installatie van duizenden schakelkasten voor het elektriciteitsnetwerk en de opwaardering van het ondergrondse leidingennetwerk waarvoor 1 op de 3 wegen in Nederland open moet. Werk met werk maken dus!
Kortom voorzitter vinden wij als CDA-Borsele dat we de komende jaren de focus op Borsele moeten houden. Er komt nogal wat op ons af en hierbij moeten we naast onze inwoners blijven staan. Nederland staat op de 5e plaats van het World Happiness Report 2024. De Nederlanders behoren dus tot de gelukkigste mensen ter wereld, alleen ervaart niet iedereen dit zo. Gemeenschapszin staat soms recht tegenover het autonome zelf, of zoals sommigen zeggen ‘de dikke IK’. Biedt diegenen die dat nodig hebben de ondersteuning die mogelijk is en laat niemand vallen. Dan gaan we als gemeente een mooie toekomst tegemoet. En wat het CDA betreft doen we dat Mie-mekare en Voe-mekare.
Agendapunt 10 - Vragenmoment - Basisbanen - Margriet Koeleman
Bij voorstel 6 hebben we gesproken over het bestrijden van discriminatie en over het geven van gelijke kansen.
In het verlengde daarvan een vraag vanuit de CDA-fractie: deze vraag gaat over kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook voor hen is het belangrijk om mee te doen in de samenleving, zodat ze zichzelf zo veel mogelijk kunnen ontwikkelen en op die manier ook kunnen bijdragen aan de maatschappij. Door inclusie op de arbeidsmarkt kunnen zij zelf hun inkomen verdienen en dat draagt daarnaast bij hen bij aan meer welbevinden en gezondheid. En misschien kan het voor sommige mensen een opstapje bieden naar een reguliere baan.
De gemeente Goes heeft onlangs besloten tot een pilot voor 8 basisbanen voor een periode van 2 jaar. Die pilot is bedoeld voor mensen die een uitkering krijgen uit de Participatiewet en die geen kansen maken op de gewone arbeidsmarkt, maar die met de nodige begeleiding wel aan het werk kunnen.
Vraag
- Zijn er mogelijkheden om de pilot van Goes breder te trekken, naar andere Bevelandse gemeenten?
- Als dat het geval is, kan de gemeente Borsele meedoen aan deze pilot?
- En als dat niet het geval is kan Borsele dan zelf een pilot starten voor een aantal basisbanen in onze Gemeente?
We horen graag het antwoord van de wethouder.