Voorstel 5 Benoemen leden gemeentelijke rekenkamer Borsele - Margriet Koeleman

De afgelopen tijd heb ik de raad van Borsele mogen vertegenwoordigen in de wervingscommissie voor leden van de rekenkamer. In die hoedanigheid kan ik zeggen dat we tevreden mogen zijn over de uitkomst van het wervings- en selectieproces en de nu voorgedragen personen.

De wervingscommissie is in november vorig jaar begonnen met het opstellen van vacatureteksten op basis van functievereisten, profielschets en competenties. In januari, februari en maart hebben we de briefselecties gedaan, sollicitatiegesprekken gevoerd en uit 11 sollicitanten de 5 beste kandidaten geselecteerd.

De samenwerking tussen de leden van de wervingscommissie was positief, met voldoende ruimte voor ieders inbreng. De ondersteuning daarbij door Bureau Necker en door twee raadsgriffiers was zeker nuttig.

De commissie was eensgezind in de keuze voor de 5 personen die we voorstellen om vandaag te benoemen. Het is gelukt om goede kandidaten te selecteren die zeker de benodigde individuele kennis, ervaring en capaciteiten hebben. En die naar verwachting daarnaast ook goed zullen kunnen samenwerken in een team. Kortom, ik heb er alle vertrouwen in dat met deze personen de rekenkamer degelijk werk gaat opleveren dat nuttig zal zijn voor onze gemeenteraad.

Voorstel 7: Kerkenvisie - Mitchel Vermeulen

Voorzitter,

Historische beeldbepalende kerkgebouwen vertellen het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van onze dorpen. Het is meer dan een godshuis alleen. Ik citeer uit de kerkenvisie: ‘Inwoners identificeren zich met deze gebouwen. Ze zorgen voor bezieling van de dorpen. Mensen genieten in een steeds sneller veranderende wereld van de schoonheid van deze gebouwen en van het gevoel van verbinding met een rijk verleden.’ - einde citaat.

Het is een goede vertaling van hoe wij als fractie kijken naar onze kerkgebouwen. Het is spijtig dat veel gebouwen uit de eredienst worden onttrokken, maar in een tijd van individualisme zijn de kerkgebouwen onmisbare iconen van saamhorigheid en verbinding. 

Nu de collectezakken op veel plekken steeds sneller rond zijn óf niet meer rond gaan is het zaak om slimme oplossingen te bedenken waarmee we ons erfgoed kunnen behouden. De kerkenvisie geeft een compleet beeld van de kerken in onze gemeente en het geeft een goede aanzet als het gaat om de kansen en de bedreigingen voor deze gebouwen. We kijken daarom uit naar fase 2 waarin we de mogelijkheden voor behoud van kerken verder concreet maken en het toepassen van nieuwe functies op sociaal, maatschappelijk- en cultureel gebied en andere terreinen zoals wonen onderzoeken. We zijn benieuwd of onze verwachtingen juist zijn.

De 100.000 euro die word gevraagd voor verdere uitwerking van fase 2 is voor onze fractie akkoord. Het is goed om te zien dat de kerkenvisie niet op zichzelf staat, maar dat hier ook concretere stappen op volgen. Zo staat de kerkenvisie niet op zichzelf als vulling van de  bureaulade, maar verbinden we hier concrete acties aan waarmee we het behoud van onze kerken kunnen realiseren.

Tot zo ver.  

Vragenuurtje - Niels Kampstra

Ontwikkeling Platepolder fase 2 en ontsluitingsweg vanaf de Heinkenszandseweg 

Recent kreeg ik vragen naar aanleiding van de tijdelijke drempel op de toegangsweg naar de Platepolder. Dit is inmiddels weer keurig opgelost dus daarvoor complimenten voor het meedenken en de actie.

Naar aanleiding hiervan gingen mijn gedachte naar het volgende. Inmiddels loopt de bouw goed in de Platepolder, zijn alle vrije kavels in optie of verkocht, is er gestart met de eerste fase van de hofwoningen, heeft de ontwikkelaar aangegeven dat de bouw van de rijwoningen binnenkort ook start en zal Beveland Wonen na de zomer ook starten, kortom, er wordt flink gebouwd.

Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan voor de eerste fase hebben wij aangegeven snel te schakelen in verband met de situatie op de woningmarkt naar fase 2. Een belangrijk onderdeel daarvan is ook de ontsluiting vanaf de Heinkenszandseweg. Daarom de volgende 2 vragen:

- wanneer mogen wij de vervolg fase 2 van de Platepolder in de raad verwachten en wanneer is de gewenste start?

- wat is de stand van zaken met betrekking tot de ontsluiting vanaf de Heinkenszandseweg en wanneer zal deze aangelegd worden?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.