Voorstel 8 - Kapitaalstorting GBE Aqua b.v. - Peter van`t Westeinde
Als je de mogelijkheid hebt een schuld in één keer af te betalen moet je het altijd doen heb ik geleerd. Het voorkomt verdere kosten en het verminderd risico’s. Door het onverwacht hoge dividend van de ZEH kunnen we nu de aflossing ineens doen en dat is een uit uitgelezen kans. In de komende jaren kunnen we dus zowel het dividend van de ZEH als dat van Evides aan ons vermogen toevoegen en gezien de onzekere toekomst kunnen we dit meer dan goed gebruiken.

Wij kunnen dan ook akkoord gaan met dit voorstel.

Voorstel 10 - Verlengen Kadernota Armoede en Schulden 2021-2024 en Plan Schulddienstverlening 2022-2025 - Margriet Koeleman
Tegen dit voorstel kunnen we onmogelijk bezwaar hebben.

De doelstellingen van de Kadernota Armoede en Schulden en het Plan Schulddienstverlening zijn nog steeds actueel. Ook in onze gemeente zijn er mensen die door gebrek aan inkomen of door schulden of door een combinatie van beiden in armoede leven. Als gemeente hebben we de verplichting daar wat aan te doen. En de verplichting om het welzijn en de gezondheid van onze burgers te bevorderen.

Voor het CDA is het uitgangspunt hierbij onze solidariteit met de kwetsbare medemens, met mensen die het minder hebben. Mensen kiezen niet zelf voor armoede. Mensen kunnen door allerlei omstandigheden financieel schipbreuk leiden. Armoede doet ook mentaal en fysiek iets met mensen. Niet kunnen meedoen in de samenleving, slechtere gezondheid en zelfs een lagere levensverwachting. Het CDA vindt dat we mensen moeten helpen om uit het dal omhoog te klimmen.roegsignalering

De afgelopen jaren heeft de gemeente al veel gedaan: via vroegsignalering, het optuigen van regelingen, zoals kindregelingen, samenwerking met maatschappelijke partners, betere communicatie met de doelgroepen.

Tim ’S Jongers gaf onze Raad in maart een indrukwekkende presentatie over armoedebestrijding. Over hoe met de beste bedoelingen allerlei instanties mensen proberen te helpen. En over hoe die hulp soms toch niet de juiste was. Dat we meer en beter moeten luisteren naar de mensen waar het om gaat. Niet over de arme mensen praten maar met deze mensen praten.  

Daarom willen we als CDA de komende tijd vooral aandacht voor het cruciale antwoord op de vraag : krijgen mensen de juiste hulp? Vragen we aan de mensen zelf wat ze nodig hebben ? Het systeem van allerlei mooie regelingen brengt het risico mee dat er gedacht wordt vanuit een probleem, dat past bij een regeling en een invulformulier. Terwijl de mensen misschien beter geholpen zijn met iets heel anders, met steun die niet in zo’n hokje past. Daar ligt de uitdaging voor de komende periode. Het is dan ook goed dat er een evaluatie komt van de resultaten van de afgelopen periode. En dat er nu tijd genomen gaat worden om met alle partners te werken aan een Integraal Plan. Wat ons betreft komt de mens- en vraaggerichte aanpak daarin centraal. Met ruimte voor flexibiliteit en creatieve oplossingen. Die stappen kunnen nu al gezet worden.   

Voorstel 11 - Voorstel om in te stemmen met het starten van de evaluatie van het begraafbeleid van de gemeente Borsele - Peter van`t Westeinde
Door diverse ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het op dit moment tijd om het begraafbeleid te evalueren. En het is goed dat daar gelijk de toekomstige ontwikkelingen in meegenomen worden. De verwachting is dat een aantal Katholieke kerken gaat sluiten of zij zijn reeds dicht. Bij die kerken bevinden zich begraafplaatsen waar nog bestaande afspraken bij horen. Een goede overgang is hierbij noodzakelijk. Inzake de openbare begraafplaatsen zijn in het verleden opmerkingen gemaakt over bijvoorbeeld het onderbrengen van het onderhoud en het beheer bij het groenbeheer van de gemeente. Kan in deze evaluatie ook bekeken worden of deze optie tot de mogelijkheden behoord en of dit lagere kosten voor de gemeente op kan leveren?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.