04 november 2021

Begrotingsraad - Sport en bewegen: "De indirecte corona-schade raakt ons allemaal."

Donderdag 4 november - GOES - Ten aanzien van Sport en Bewegen wil het CDA vanuit de in 2019 door de raad vastgestelde Beweegvisie aandacht vragen voor het daarin genoemde item: “dagelijkse bewegen”. Enkele citaten uit het hoofdstuk van de beweegvisie. “Dagelijks bewegen brengt ons veel goeds”. “We onderhouden ons lichaam en het brengt ons in contact met anderen en de natuur”. “Niet iedereen komt vanzelf toe aan genoeg beweegmomenten per dag en dit heeft gevolgen voor gezondheid en welzijn”.

Voorzitter, gezondheid en welzijn zijn tijdens de Corona crisis wel in een heel ander daglicht komen te staan. Bijna anderhalf jaar zijn we onderweg in de Corona crisis en inmiddels mogen we wel zeggen dat het virus behoorlijk wat directe en indirecte schade heeft veroorzaakt. Behalve de mensen die hebben geleden of nog steeds lijden onder het virus, is ook de uitgestelde zorg directe schade van deze crisis. Maar voorzitter de indirecte schade die in dit verband genoemd mag worden, is de mentale schade van o.a. eenzaamheid, maar ook de zogenaamde Corona kilo’s, ofwel het overgewicht is niet te onderschatten. Schade waar sport en bewegen een belangrijke rol in kan vervullen om deze enigszins te herstellen. In die zin dienen we als CDA dan ook graag mede de Motie: “aansluiten bij Jogg” in. Maar eerlijk gezegd gaat dit ons nog niet ver genoeg. De indirecte Corona schade raakt ons allemaal. Het lijkt ons dan ook goed om de beweegvisie wel in het perspectief te gaan bekijken van de Corona-crisis en de indirecte schade die hieruit voortkomt. Is het college bereid om de Beweegvisie te bekijken vanuit de indirecte schade die voortkomt uit de Corona crisis en is men bereid om accenten te verleggen in dit kader als het gaat om gezondheid en welzijn?


Stoomtrein

Voorzitter, als het gaat om cultuur willen in deze Begrotingsraad een aantal woorden wijden aan de motie Stoomtrein vooruit die we samen met SGP/CU en de VVD zullen indienen. Op 7 september waren wij als CDA in het kader van onze permanente campagne als fractie te gast bij de Stichting Goes Borsele. We hebben daar een presentatie gezien van de activiteiten en inzet van deze stichting. Als fractie waren we hiervan diep onder de indruk en met recht kunnen we wel zeggen dat we met de SGB een pareltje hebben voor Goes en feitelijk voor de Bevelanden. Een Pareltje met potentie, ook als we kijken naar andere cultuur historische mogelijkheden die wij als Goes in combinatie hiermee te bieden hebben. Als het nu gaat over al dat prachtige materiaal wat daar is gehuisvest, of de organisatie daarachter die wordt gedreven door ruim 200 vrijwilligers. We mogen hier als Goes met recht trots op zijn en vanuit het CDA willen we de stichting dan ook van harte ondersteunen in hun subsidie verzoek tot verdere ontplooiing van het potentieel en bescherming van het kostbare materieel.

Patrick Simpelaar

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.