Beleidskader participatie: het CDA stelt drie kernvragen
Donderdag 5 december - STADSKANTOOR - "Het CDA Goes staat voor een samenleving waarin ieder mens wordt gezien en gehoord. Participatie is daarom voor ons geen doel op zich, maar een middel om recht te doen aan de betrokkenheid en ideeën van onze inwoners. Juist door samen te werken kunnen we een sterke en rechtvaardige gemeente bouwen. Maar participatie vraagt niet alleen om woorden, het vraagt om een fundamentele verandering in de gemeentelijke werkwijze en cultuur," Patrick Simpelaar, raadslid CDA Goes.
Wij willen vandaag drie belangrijke vragen met een aantal subvragen stellen aan het college om het participatiebeleid verder te versterken:
1. Hoe waarborgt de gemeente dat ook stille groepen en kwetsbare inwoners actief worden betrokken bij participatieprocessen?
Het CDA gelooft in solidariteit en omzien naar elkaar. Dat betekent dat we ook diegenen moeten bereiken die niet vanzelfsprekend meedoen. Welke methoden zet de gemeente in om deze inwoners te betrekken? En is er voldoende budget en menskracht beschikbaar om dit structureel mogelijk te maken?
2. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat participatie niet wordt gereduceerd tot een formaliteit of een vinkje, maar leidt tot daadwerkelijke invloed van inwoners op beleid en projecten?
We zien vaak dat participatie vrijblijvend voelt en dat inwoners hun inbreng niet terugzien. Transparantie over hoe die inbreng wordt verwerkt, is essentieel. Zijn er protocollen om dit te waarborgen? En hoe wordt de raad meegenomen in dit proces, zodat wij kunnen toezien op een eerlijke participatie?
3. Hoe realiseert de gemeente een cultuurverandering, zodat participatie een structureel en integraal onderdeel wordt van de organisatie?
Participatie moet iets zijn van de hele organisatie, niet alleen van de afdeling Samenleving. Het moet voor de inwoners worden ingebed in de bedrijfscultuur, net zoals men nu in de organisatie wordt aangesproken op rechtmatigheid. Participatie mag geen ‘vinkje’ zijn op een beleidsstuk, maar moet centraal staan in de afweging richting onze inwoners. Hoe wordt dit georganiseerd?
Tot slot, het CDA vraagt het college om participatie meetbaar en zichtbaar te maken. Onze inwoners verdienen te zien hoe hun inbreng daadwerkelijk tot resultaten leidt. Hoe gaat het college deze resultaten zichtbaar maken en vertrouwen blijven opbouwen?
Het CDA zet zich in voor een samenleving waarin we samen besluiten nemen en niemand wordt buitengesloten. Wij hopen op concrete antwoorden van het college en kijken uit naar de verdere stappen die nodig zijn om participatie in Goes te versterken.