CDA stelt vragen over schulden van statushouders
Vrijdag 4 februari - GOES - Raadslid Izaak Melse heeft schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke schulden van statushouders. Het voorkomen van schulden is cruciaal als instrument bij de Schulddienstverlening en wordt ook toegepast bij de afdeling WIZ van de GR de Bevelanden. Onlangs verscheen in de pers (PZC van 1 februari j.l.) een artikel waarbij uit de Wijkmonitor van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat er een nieuwe groep armen ontstaat onder statushouders.
Dit betreft vooral Syrische statushouders en Eritreeërs die dikwijls 2 x meer in de schulden zitten doordat men verdwaalt in de bureaucratie van verzekeringen en toeslagen. Ook informele schulden aan familie of smokkelaars, alsmede voor leningen bij DUO, zijn aan de orde. Tevens blijkt hieruit dat er een groot gebrek aan startkwalificaties is om aan het werk te komen, waardoor men langdurig afhankelijk is van een Bijstandsuitkering.
Het coalitieakkoord wil dit aanpakken met bestrijding van armoede in kwetsbare wijken en de andere werkwijze van inburgering door het vaker ontzorgen en begeleiden van statushouders door gemeenten, waarbij o.a. geen leningen bij DUO moeten worden afgesloten.
Het CDA heeft daarover de volgende vragen:
- Hoeveel statushouders met schulden zijn er bekend bij de afd. WIZ?
- Worden deze mensen allemaal financieel bijgestaan?
- Welke vorm van bijstaan wordt hier toegepast?
- Wat zijn de resultaten hiervan?
- Hoe dikwijls is er sprake van terugval in schulden en hoe wordt daarop geacteerd?
- Welke startkwalificaties voor de arbeidsmarkt komen deze mensen hoofdzakelijk tekort?
- Welke vormen van begeleiding en opleiding zijn er hiervoor?
- Wat zijn de resultaten die er tot op heden op dit terrein zijn geboekt?
- Hoelang wordt deze vorm van begeleiding toegepast?
- Worden de mensen met succesvolle resultaten als “Peergroup” ingezet?