CDA ziet afwijkingen op het terrein van het sociaal domein
Donderdag 22 september - GOES - Fractievoorzitter Frans van der Knaap heeft een bijdrage geleverd tijdens de oordeelsvormende raad van 22 september 2022.
Afwijkingen sociaal domein
We zien forse afwijkingen op het terrein van het sociaal domein. Dat is niet nieuw en wordt voor een deel verklaard door te bijdrage van de overheid die als te laag wordt beoordeeld. Wij steunen uiteraard deze analyse. Het blijft een vraag of de extra middelen van het rijk afdoende gaan zijn? De hervormingsagenda jeugd gaat vastgesteld worden. De uitkomst blijft onzeker.
Dat betekent dat we hier ook een eigen verantwoordelijkheid in hebben. Daarom heeft het CDA de volgende vragen:
- De grootste overschrijding ligt bij het jeugdbeleid. We zien we een overschrijding van 7 miljoen. Kunt u toelichten op welke posten met name de overschrijding heeft plaatsgehad.
- Die eigen verantwoordelijkheid ligt voor een belangrijk deel in het focusplan. Kunt u aangeven wat hierbij aantoonbaar is geslaagd, wat nog niet is gelukt en wat u hiervan in de naast toekomst verwacht.
- Zijn er concrete plannen/acties die een dergelijk resultaat in de toekomst kunnen laten voorkomen of verzachten, los van de afhankelijkheid van de rijksbijdrage.
- Heeft u plannen het focusplan om te vormen?
WMO is optelsom van veel zaken en vooral de goede gesprekken bij de toegang. Bijv. Bij huishoudelijke hulp en dagbesteding. Nog veel werk te doen. Met name jeugd. Geen veranderingen in focusplan. Wel nog meer inzetten op voorliggende voorzieningen.
Bestuur en financien
De taakstelling binnen de organisatie wordt niet gehaald. Kunt u aangeven waarom dat niet lukt? In de beeldvormende raad hebben we begrepen dat dit komt doordat we (te) hoge ambities hebben. Ook begreep ik dat de taakstelling terugkomt in 2023 en dat we deze dan wel halen. Kunt u dit toelichten. Welke ambities zorgden voor het niet halen van de taakstelling? Waarom gaan we dit dan in 2023 wel realiseren. Hebben komend jaar minder ambities?
Algemeen
U noemt in de toelichting de oorlog in de Oekraïne en de gevolgen die dit heeft. Datzelfde geldt uiteraard voor de gevolgen an de energieprijzen, de inflatie en de gevolgen daarvan voor onze inwoners.
Zo lezen wij bijvoorbeeld dat onze sportverenigingen een huurverhoging van 10% krijgen. Dit zal ongetwijfeld technisch kloppen, maar deze verenigingen spelen een heel belangrijke rol in onze samenleving. Zij worden ook geconfronteerd met de verhoging van de energieprijzen. Als zij deze meerkosten gaan verwerken in de contributie kan dat gevolgen hebben voor onze inwoners die dit niet kunnen betalen en het lidmaatschap opzeggen. Dat is zeer ongewenst. Hoe denkt het college hierover.