30 maart 2023

In Goes moet het goed boeren blijven!

Donderdag 30 maart - GOES - Vanavond stonden er diverse onderwerpen op het programma zoals het Stationsgebied, Goes Spelen, WMO-verordening en het Bestemmingsplan Buitengebied. Het betrof de beeldvormende vergadering, waar dus enkel technische vragen gesteld mogen worden door raadsleden. Voor de oordeelsvormende en besluitvormende raad kunt u de vergadering live volgen op de volgende data:

  • Agendacommissie 
    • 16 maart 2023
  • Beeldvormende raad 
    • 30 maart 2023
  • Oordeelsvormende raad 
    • 13 april 2023
  • Besluitvormende raad 
    • 20 april 2023

Bestemmingsplan Buitengebied

Door Easther Houmes

Windmolens tot 20 meter

Hoewel het plan getypeerd wordt als beheersmatig bestemmingsplan, is er wel sprake van een nieuwe ontwikkeling. Naar aanleiding van een suggestie in de zienswijzenprocedure wordt de mogelijkheid voor een binnenplanse afwijking voor windmolens tot 20 m hoogte toegevoegd aan het bestemmingsplan Buitengebied.

CDA Goes is tegenstander van zonnepanelen op landbouwgrond, maar voorstander van kleine molens (21 meter tiphoogte) bij bedrijven in het buitengebied en ziet dit dus als een positieve ontwikkeling.

Melkvee

In de stukken die gedeeld zijn met de raad wordt de beroepsprocedure van ZMF transparant met ons gedeeld waarvoor dank. In het voorstel wordt vervolgens gemeld dat voor de locatie ’s-Heer Hendrikskinderendijk 149 te Goes het vergrote bouwvlak dat met het wijzigingsplan mogelijk is gemaakt, niet in het nieuwe bestemmingsplan wordt opgenomen vanwege deze beroepsprocedure. Ik blijf weg van de politieke vragen, en wil graag wat vragen stellen om hoe dit tot stand is gekomen, helder krijgen. En met name de afwegingen begrijpen waarom het voorstel nu voorligt, zoals het hier voorligt.

B&W maakten 6 september 2022 bekend dat zij de wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied 2010 gewijzigd hebben vastgesteld. Vanwege stikstofuitstoot ontving de gemeente vervolgens veel vragen en opmerkingen van ZMF. De aanvraag zou grote effecten op de natuur en de gezondheid van omwonenden hebben. Het college van gedeputeerde staten heeft echter al in 2021 geconcludeerd dat bij dit project geen sprake is van significante negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000-gebieden terwijl ZMF hier wel beroep op indient.

Als het CDA de stukken leest die bijgevoegd zijn bij dit agendapunt, wordt de indruk gewekt dat de ondernemer eerst te horen heeft gekregen dat de aanvraag vergund zou worden en nu door het beroep de gemeente echter terugdeinst. Wat zijn de afwegingen geweest om tot dit besluit over te gaan? Is onze “zaak” om het maar even zo te noemen, niet sterk genoeg? Als een aanvraag al langs twee decentrale overheden passeert, zou dit toch in stand moeten blijven.

Is er straks geen sprake van planschade en een claim als de boer eerst te horen krijgt dat uitbreiden mag, en vervolgens niet?

Tenslotte staan we voor een gemeente die meer inzicht wil bieden in processen en procedures waar inwoners en ondernemers mee te maken krijgen. Is er gezorgd voor tussentijdse terugkoppeling bij deze agrarische ondernemer? En hoe zorgen we ervoor dat deze ondernemer geen jaren moet wachten alvorens duidelijkheid te krijgen hoe nu verder? Graag een reactie.

Belangrijke links:

Vaststellen WMO-verordening

Door Frans van der Knaap

Er is gebleken dat de inkomens- en vermogenstoets voor Hulp bij het Huishouden niet in de WMO-verordening mag worden opgenomen. Het is terecht dat deze fout wordt gecorrigeerd, zodat de definitieve verordening kan worden vastgesteld. Het CDA steunt dit voorstel van harte, omdat zij sociaal beleid hoog in het vaandel hebben staan en zich willen inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. Het is daarbij belangrijk om mensen zelfredzaam te maken, zodat zij op de lange termijn zelfstandig kunnen functioneren.

Het CDA is ook blij met het Integraal Huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs. Het is goed als een gemeente ambitie toont in onderwijs en dit ondersteunt met goede huisvesting. Andere gemeenten kunnen hier zeker kennis van nemen. Het gemeentefonds bevat middelen voor onderwijshuisvesting, maar als de vestiging van Krabbendijke naar Goes zou verhuizen, wat betekent dit dan voor de middelen van de gemeenten Reimerswaal en Goes?

Het Calvijn College is eigenaar van gebouwen, wat betekent dat het een aparte plaats inneemt in dit IHP. Kan hier wellicht een korte toelichting op worden gegeven? Als er grootschalige nieuwbouw plaatsvindt, is het belangrijk om ook te kijken naar tijdelijke huisvesting voor de leerlingen. Is dit vraagstuk al meegenomen in het denkproces?

Ten slotte is de vraag of de financiering van het plan moet worden gebaseerd op de VNG-norm of dat er rekening moet worden gehouden met extra uitgaven. Dit zijn allemaal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het vaststellen van het Integraal Huisvestingsplan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.