07 november 2024

Programmabegroting 2025: Aandacht voor dorpen, vlaggen en bruggen

Donderdag 7 november - STADSKANTOOR - Op deze avond behandelde de gemeenteraad van Goes de programmabegroting 2025. Een programmabegroting van een gemeente is een overzicht van de plannen en doelen die de gemeente voor het komende jaar heeft, en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. Het laat zien waar de gemeente geld aan wil uitgeven (bijvoorbeeld aan wegen, onderwijs, of veiligheid) en hoeveel geld ze daarvoor heeft. Het geeft inwoners en raadsleden inzicht in wat de gemeente wil bereiken en hoeveel dat gaat kosten. Het CDA heeft op de volgende onderwerpen de accenten gelegd:

Met vlag en wimpel: lokale vlaggen in de raadszaal

Door Patrick Simpelaar

De motie die vandaag voorligt, spreekt wat ons betreft voor zich. Toch willen we als CDA-Goes graag een aantal aanvullende woorden eraan wijden. Vandaag gaat het wat ons betreft namelijk niet enkel over vlaggen en wapens, maar vooral over het versterken van eenheid en verbondenheid. Dit is essentieel in een tijd waarin we te maken hebben met verschillen en tegenstellingen, niet alleen landelijk en provinciaal, maar ook binnen onze eigen gemeente.
 
Het belang van verbinding in een tijd van polarisatie
 
We leven in een tijd van toenemende polarisatie. We zien hoe de kloof tussen de Randstad en de provincies groeit, wat helaas vaak leidt tot onbegrip en afstand. Ook in onze provincie, Zeeland, staan gemeenten soms lijnrecht tegenover elkaar bij het bespreken van middelen, beleid en prioriteiten. Binnen onze gemeente zien we soms dat inwoners van dorpen zich minder gehoord voelen in hun relatie tot de stad Goes.
 
Als CDA-fractie vinden wij het juist nu belangrijk om bruggen te bouwen in plaats van muren op te trekken. Het is aan ons om bij te dragen aan een sterke, hechte gemeenschap waarin we elkaar begrijpen, respecteren en waarderen.
 
De symboliek van de motie
 
De motie die we tijdens deze begrotingsraad indienen, dient als krachtig symbool van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is een oproep tot verbondenheid, een herinnering dat we samen sterker staan. We willen benadrukken dat we niet alleen beslissingen nemen voor Goes als stad, maar voor de gehele gemeente, inclusief onze mooie dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit, vaak diep geworteld in een rijke geschiedenis, en die identiteit willen we zichtbaar houden.
 
Een boodschap van eenheid
 
Laten we de vlaggen en dorpswapens zien als symbolen van samenwerking en begrip. Zij herinneren ons eraan dat de diversiteit binnen onze gemeente – van de stad Goes tot aan de omringende dorpen – juist een bron van kracht is. Ieder lid van onze gemeenschap verdient vertegenwoordiging in deze raadszaal. Door de dorpswapens een zichtbare plek te geven, benadrukken we dat elke kern, hoe klein ook, meetelt en gewaardeerd wordt.
 
Onze oproep
 
Wij willen deze symbolen een prominente plaats geven in onze raadszaal. Niet als decoratie, maar als blijvende herinnering aan het feit dat wij hier zitten voor álle inwoners. Wij roepen op om deze raadszaal in te richten als een ruimte die de eenheid van Goes en haar dorpen uitstraalt.
 
Afsluiting
 
Tot slot, voorzitter, roepen wij als raad op om een voorbeeld te stellen en te laten zien dat samenwerking voor ons boven (politieke) verschillen gaat. Laten we de motie unaniem steunen en de vlaggen en dorpswapens in deze raadszaal plaatsen als een belofte aan onze gemeenschap: dat wij ons altijd zullen inzetten voor de verbinding van onze inwoners en voor een sterker Goes, samen met haar dorpen.
 
Eén laatste vraag aan het college: kan het college toezeggen dat de Goese vlag voortaan standaard gehesen zal worden voor het stadskantoor? Het gebeurt nu nog te vaak dat de vlaggenmasten daar leeg staan.

Bruggen zijn belangrijk, maar geld hoeft nu nog niet gereserveerd te worden

Door Frans van der Knaap

Voldoende woningen beschikbaar in dorpen

Door Yannick de Potter

Goes heeft ambitieuze plannen voor woningbouwontwikkeling. Wat het CDA Goes echter mist in de begroting 2025, zijn concrete plannen voor woningbouw in de dorpen. De vraag naar woningen is hier groot, maar voor bijvoorbeeld starters is het nu vaak lastig om een woning te vinden in hun eigen dorp. Dit is essentieel voor het behoud van de leefbaarheid in de dorpen.

In 2022 heeft de gemeenteraad unaniem de motie “Versnelling woningbouw” aangenomen, waarin het college werd verzocht met een plan te komen voor woningbouw in alle dorpen. Ook de dorpen zelf, zoals ’s-Heer Arendskerke, Wolphaartsdijk en Kattendijke, vragen al langere tijd om nieuwe woningbouwplannen.

Recent hebben diverse dorpsraden in het gezamenlijke dorpenoverleg Goes opnieuw bij de gemeente aangedrongen op meer daadkracht bij de ontwikkeling van woningbouw. Dit duidelijke signaal verdient gehoor.

Het CDA Goes vindt het dan ook van grote waarde en passend bij de wensen van de dorpen om in de begroting 2025 een concreet actiepunt op te nemen voor kleinschalige woningbouwplannen in de dorpen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.