30 oktober 2024

Programmabegroting: Goes toekomstbestendig en leefbaar voor ons allemaal

Woensdag 30 oktober - STADSKANTOOR - Vanavond besprak de gemeenteraad van Goes de programmabegroting voor 2025. Hoewel het huidige financiële plaatje nog stabiel is, maken wij ons als CDA zorgen over de toekomst. Het zogenoemde "ravijnjaar" 2026 nadert, en het wordt steeds duidelijker dat er ingrijpende bezuinigingen op ons afkomen. Daarom heb ik namens de fractie enkele kritische punten en vragen op tafel gelegd om ervoor te zorgen dat Goes toekomstbestendig en leefbaar blijft voor ons allemaal.

Door fractievoorzitter Frans van der Knaap

Uitdagingen in capaciteit en samenwerking
De Rijksoverheid draagt steeds meer verantwoordelijkheden over aan de gemeenten: van woningbouw en asielopvang tot klimaatadaptatie en de energietransitie. Tegelijkertijd kampt onze gemeente met personeelstekorten, wat de uitvoeringscapaciteit flink onder druk zet. Wij roepen het college op om samenwerkingsmogelijkheden met omliggende gemeenten te onderzoeken. Door specialistische kennis en functies te delen, kunnen we de kwaliteit van onze dienstverlening waarborgen en samen regionale oplossingen vinden.

Financiële lasten voor burgers en bedrijven
Daarnaast uitten we zorgen over de kostendekkendheid van de riool- en afvalstoffenheffing, die nu onder de 100% ligt. Deze tekorten verhogen de financiële last voor onze inwoners en beperken onze keuzevrijheid bij toekomstige beslissingen. Daarbij hebben de inwoners van Goes nu al te maken met een van de hoogste lokale lasten in Zeeland. Voor bedrijven liggen de lasten ruim boven het Zeeuws gemiddelde. We vroegen het college daarom wat onze inwoners en ondernemers hiervoor terugkrijgen.

Een toekomstgerichte benadering: investeren en besparen
Hoewel het belangrijk is vooruit te plannen, vinden wij het reserveren van grote bedragen voor bruggen die pas over tien jaar nodig zijn, wat ver gaan. We vroegen het college dan ook om een meer gebalanceerde benadering op lange termijn. Ook zijn we benieuwd hoe het college de veranderende rol van medewerkers ziet en welke concrete stappen er worden gezet om dit te realiseren en te monitoren.

Toegankelijkheid en veiligheid voor onze inwoners
Op het gebied van mobiliteit pleiten we ervoor dat alternatieve parkeermogelijkheden, zoals het Molenplein, worden meegenomen in de parkeerplannen voor het centrum. Een betaalbaar parkeersysteem voor de hele stad en betere bewegwijzering naar de binnenstad zijn volgens ons essentieel. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er in de plannen voor Centrum-Zuid ruim aandacht blijft voor verkeersveiligheid en toegankelijkheid, zodat iedereen – inclusief mensen met een visuele of auditieve beperking – zich gemakkelijk door de stad kan bewegen.

Sport voor iedereen betaalbaar houden
Het kabinet wil de btw op sport verhogen van 9% naar 21%, wat de toegankelijkheid van sportclubs en zwemlessen in gevaar brengt. Wij hebben daarom gevraagd welke maatregelen het college overweegt om te waarborgen dat sporten betaalbaar blijft voor iedere inwoner van Goes.

Innovatieve communicatie en citymarketing
Tot slot hebben we aandacht gevraagd voor de communicatie met onze inwoners. Het CDA wil een gemeente die niet alleen klantgericht is, maar ook innovatieve middelen benut om in contact te blijven. We vroegen het college hoe zij aankijkt tegen de inzet van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) om de dienstverlening en communicatie richting inwoners verder te verbeteren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.