Schriftelijke vragen over Kloetingseschool: "Succes kent een keerzijde."
Dinsdag 19 oktober - GOES - Raadsleden Patrick Simpelaar en Frans van der Knaap hebben schriftelijke vragen gesteld over de huisvestingsproblematiek van de Kloetingseschool.
Huisvestingsproblematiek
Afgelopen dagen werd onze fractie verrast door een aantal nieuwsberichten in de pers over de huisvestingsproblematiek van de Kloetingseschool. Dit betreft de huisvesting van de groepen 7 en 8 die nu voorzien is in het Ostrea Lyceum in Goes. Tevens zijn wij als fractie benaderd door bezorgde en boze ouders over dit onderwerp. Medio zomer van dit jaar werd ons reeds duidelijk dat de belangstelling voor het onderwijs aan de Kloetingseschool overweldigend is te noemen. Voor het onderwijs zien wij dit als een positieve ontwikkeling, maar dit succes kent dus ook een keerzijde.
Op de eerste plaats zijn wij als CDA-fractie van mening dat alle kinderen op de basisschool in een veilige leeromgeving onderwijs moeten kunnen genieten. Voor ons betekent dit dat kinderen samen in principe 8 jaar basisonderwijs volgen. Een tussentijdse verplaatsing is naar onze mening minder gewenst en hierbij is overleg met de ouders een vanzelfsprekendheid De huisvesting van scholen is gebaseerd op leerlingenaantallen en daaraan gekoppelde vierkante meters schoolgebouw. Het verbaast ons zeer dat de belangstelling voor de Kloetingseschool niet heeft geleid tot een duidelijk beleid waarbij de beschikbare vierkante meters uitgangspunt zijn geweest voor het aantal toe te laten leerlingen. Over heel de gemeente Goes gemeten is er voldoende huisvesting voor basisscholen. Een evenwichtige benutting van alle onderwijsruimte zou uitgangspunt moeten zijn. We spreken hier immers over gemeenschapsgeld. Groei van de ene school puur gebaseerd op belangstelling mag niet leiden tot leegstand in de andere school. Alleen demografische factoren zouden leidend moeten zijn bij het toekennen van huisvesting.
Het CDA heeft hierover de volgende vragen:
1. Is er grondig onderzoek gedaan naar het ontstaan van de huidige problematiek?
2. Welke rol heeft het schoolbestuur hierin gespeeld en wat is de rol van de gemeente hierin?
3. Kan het college aangeven hoe het proces is verlopen om te komen tot de huisvesting van groep 7 en 8 van de Kloetingseschool in het Ostrea Lyceum en in welke mate de ouders zijn betrokken in dit proces?
4. Welke rol heeft de gemeente in dit proces gespeeld, gelet op het feit dat de gemeente verantwoordelijk is voor de huisvesting?
5. Welke alternatieven voor uitplaatsing zijn er onderzocht?
6. Is de gemeente bereid om nogmaals serieus te kijken naar alternatieven voor huisvesting?
7. Is er ook nagedacht over de uitplaatsing van de kinderopvang, dan wel andere groepen leerlingen vanuit de school?
8. In welke mate wordt er nu ook serieus nagedacht over een leerlingenstop op de Kloetingseschool? We zien de beantwoording van deze vragen met belangstelling tegemoet.
Namens de CDA Fractie, Patrick Simpelaar Frans van der Knaap
Foto: bron: ikckloetinge.nl