Evaluatie beleid zonnepanelen binnenstad
In april van dit jaar stelde ons gemeenteraadslid Karel Martinet vragen over de evaluatie van hetbeleid zonnepanelen in de binnenstad van Hulst. Enkele jaren geleden heeft de raad van de gemeente Hulst hiervoor beleid vastgesteld. Daar is toen nogal wat discussie aan vooraf gegaan. Uiteraard is het resultaat een compromis tussen het verduurzamen van het wonen in de binnenstad en het behoud van het straatbeeld in onze historische binnenstad. We zijn nu een aantal jaren verder, en het leggen van zonnepanelen op de eigen woning is en blijft een optie die niet alleen financieel aantrekkelijk kan zijn voor de bewoners, maar die ook bijdraagt aan het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in de energie-mix. De recente astronomische prijsstijgingen van gas en elektriciteit zullen de belangstelling voor het verduurzamen van de eigen woning nog een enorme extra impuls geven. De vragen die de heer Martinet in april stelde:
1. Heeft het college al helder hoe het beleid voor toepassing van zonnepanelen in de binnenstad in de praktijk uitwerkt?
2. Zo nee, wilt u dan zorgdragen voor een evaluatie en deze delen met de raad?
3. Wilt u bij de evaluatie ook kijken naar de verhouding tussen de noodzakelijke investering en het rendement van de zonnepanelen? Daarbij ook de legeskosten meenemend?
4. Gelden de huidige regels ook voor de projecten van de woonstichting?
5. Indien er zich situaties voordien die als knellend of onredelijk worden ervaren, kunt u dan met voorstellen komen om hiervoor de regels wat aan te passen?
Ons is ter ore gekomen dat de huidige regels in sommige gevallen leiden tot een zodanig beperkt maximaal aantal panelen dat de het niet of nauwelijks rendabel is. (Bijvoorbeeld maximaal 6 panelen waar er 8 gewenst zijn.) Temeer daar er aanzienlijke legeskosten betaald moeten worden, in een bij ons bekend voorbeeld €638,- voor maximaal zes panelen. Misschien is er met geringe bijstelling van de normen of met maatwerk in sommige gevallen toch een rendabel project te realiseren zonder daarbij het stadsgezicht visueel geweld aan te doen?
Gelukkig antwoordde de gemeente al vrij positief hierop op 5 juli. Ze erkenden dat een aanpassing nodig was.Inmiddels zijn we even verder maar er ligt nu toch een nieuw voorstel voor beleid. Overigens is over de nieuwe regels overleg geweest met een aantal
maatschappelijke partijen. Dat juicht het CDA van harte toe! Het voorstel werd afgelopen week besproken in de commissie Ruimte en zal in de eerste gemeenteraadsvergadering wordt het behandeld, mogelijk kan het dan eind november al van kracht zijn. Wellicht voor sommige nog net op tijd om ze nog voor de winter te plaatsen. De nieuwe regels maken ook een eind aan vele illegale situaties. Die passen nu veelal wel in de nieuwe regels. Kortom, naar de mening van Karel Martinet maken we er vele mensen blij mee.